Trump, mesaj de susţinere pentru Rudy Giuliani: Este un adevărat războinic. Avocatul este cel care a trimis recent o scrisoare critică autorităţilor de la Bucureşti

Preşedintele SUA, Donald Trump, a transmis, marţi, un mesaj, cu ocazia comemorării atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001, în care îl cataloghează pe Rudolph Giuliani un adevărat războinic. Giuliani a trimis, în urmă cu câteva săptămâni, o scrisoare critică autorităţilor de la Bucureşti.

2209 afișări
Imaginea articolului Trump, mesaj de susţinere pentru Rudy Giuliani: Este un adevărat războinic. Avocatul este cel care a trimis recent o scrisoare critică autorităţilor de la Bucureşti

Trump, mesaj pe Twitter: Rudy Giuliani este un adevărat războinic

"Rudy Giuliani a făcut o treabă foarte bună în calitatea de primar al oraşului New York în momentul atentatelor din 11 septembrie 2001. Modul său de conducere, curajul şi abilităţile sale nu trebuie uitate niciodată. Rudy este un adevărat războinic!", a transmis Donald Trump marţi după-amiază, prin Twitter, cu ocazia comemorării atacurilor teroriste de la New York Şi Washington.

Rudy Giuliani este avocatul preşedintelui Donald Trump şi a fost procuror federal şi primar al New York-ului în timpul atentatelor din 2001. El a devenit un reper graţie capacităţii sale de reacţie, iar acţiunile sale i-au adus titlul de personalitatea anului, decernat de revista Time.

Giuliani a transmis, la sfârşitul lunii august, o scrisoare preşedintelui Iohannis, preşedinţilor celor două Camere şi premierului Viorica Dăncilă prin care sunt contestate abuzurile din justiţie şi spune că trebuie identificaţi magistraţii care sunt vizaţi de dosarele DNA. Totodată, acesta solicită verificarea protocoalelor PG-SRI şi stoparea presiunilor asupra judecătorilor. George Maior, fost director al Serviciului Român de Informaţii şi actual ambasador în SUA, este nominalizat de Giuliani ca fiind unul dintre semnatarii protocoalelor care au permis abuzuri în România.

A doua zi după publicarea scrisorii, George Maior a catalogat acţiunea drept un lobby pentru persoane certate cu legea, încercând să reducă importanţa lui Giuliani în echipa preşedintelui american.

"Un personaj spumos şi extrem de combativ în discuţiile din Statele Unite, nu ştiu dacă mai e avocatul lui Donald Trump. În orice caz, ea (scrisoarea-n.r.) este expresia unui lobby, iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia, asta vă spun clar" a fost replica lui Maior.

Imediat, George Maior a fost criticat la Bucureşti pentru reacţia sa, pe motiv că, în calitatea sa de ambasador în SUA, ştie exact cine este şi ce rol are Giuliani.

Mai mult, Liviu Dragnea l-a acuzat pe Maior că se implică şi acum în jocuri politice în România, indicând partidul lui Victor Ponta.

La câteva zile de la apariţia scrisorii, Giuliani a confirmat pentru Politico.eu că a primit un onorariu pentru a transmite scrisoarea. Nu a dat detalii, însă reacţii publice au venit de la Bucureşti, fiind susţinută ideea că un om de calibrul lui Giuliani, care a fost mai mulţi ani procuror federal, nu a transmis o astfel de scrisoare fără să ştie exact ce se petrece în România.

”Atâta vreme cât activităţile de lobby se desfăşoară legal şi sunt remunerate, nu, nu are nicio legătură. Mai mult decât atât, firmele de lobby îmbrăţişează o cauză pe care urmează să o susţină oficial dacă cred în ea, ceea ce înseamnă că Giuliani în prealabil s-a informat despre situaţia din România şi a făcut acest demers în cunoştinţă de cauză”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului.

George Maior va fi audiat miercuri în Comisia de Politică Externă, începând cu ora 13.00.

"El crede că şi acum e directorul SRI (George Maior – n.r.). Face şi acum discuţii, jocuri, întâlniri politice. Aşa mi-a zis cineva alaltăseară. Să vedem dacă se va confirma sa nu. A fost în perioada asta în România şi au început ceva tulburări la partid. Doar remarcam o coincidenţă", a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.

Liderul PSD spune că Maior este ţinut în braţe de preşedintele Iohannis, dar cu toate acestea i-a cerut premierului ca ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, să pornească procedura de rechemare în ţară a ambasadorului României în SUA.

Întrebat marţi despre o posibilă rechemare a lui Maior, Teodor Meleşcanu a precizat: "Din punctul meu de vedere, i-am spus şi personal, că nu e normal ca diplomaţi să se implice în dezbateri de acest tip, îmi pare rău. O să vedem ce discută domnul Maior la comisie".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici