Trupele americane nu vor mai rămâne în Afganistan încă opt sau nouă ani

Statele Unite se află de nouă ani în Afganistan şi nu vor mai rămâne încă opt sau nouă ani, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs.

31 afișări
Imaginea articolului Trupele americane nu vor mai rămâne în Afganistan încă opt sau nouă ani

Trupele americane nu vor mai rămâne în Afganistan încă opt sau nouă ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Suntem în cel de-al nouălea an al eforturilor nostre în Afganistan, nu vom mai rămâne încă opt sau nouă ani", a spus Gibbs. El a subliniat că, în perspectiva unei retrageri americane, instruirea forţelor armate afgane "este un imperativ".

Preşedintele american Barack Obama a reunit de nouă ori consiliul său de război într-un interval de trei luni, pentru a defini strategia afgană. El a insistat în timpul acestui proces "nu doar pe trimiterea unui anumit număr de militari, ci şi pe acţiunile care trebuie întreprinse pentru a-i aduce în ţară", a declarat Gibbs.

După mai multe luni de aşteptare, preşedintele american Barack Obama îşi va anunţa marţi, într-un discurs solemn, strategia pe care a ales-o pentru a "termina treaba" în Afganistan, urmând probabil să trimită zeci de mii de militari suplimentari şi să facă un apel la aliaţii NATO.

Preşedintele se va exprima marţi, începând cu ora 20.00 (miercuri, 03.00, ora României), la academia militară din West Point, a declarat Gibbs. Preşedintele îşi va expune în prealabil noua strategie aleşilor din Congres.

Presa americană consideră că Obama va anunţa trimiterea a 34.000 de militari suplimentari pentru a se confrunta cu talibanii, care au provocat în ultimele luni pierderi grele aliaţilor. Aproximativ 68.000 de militari americani se află deja pe teritoriul afgan, alături de 42.000 de militari din alte ţări.

Dacă acest număr de 34.000 se verifică, el ar fi cu puţin sub cererea generalului Stanley McChrystal, comandantul general al forţelor americane şi aliate în Afganistan, care recomanda mobilizarea unui număr suplimentar de 40.000 de militari.

În acest context, sprijinul aliaţilor este foarte aşteptat la Washington.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici