Tunelul prin care au evadat cei 500 de talibani era luminat şi ventilat

Tunelul prin care aproximativ 500 de talibani au evadat luni din închisoarea din Kandahar, în sudul Afganistanului, măsoară mai puţin de un metru înălţime şi are spoturi electrice, fiind ventilat şi întărit cu grinzi de lemn.

220 afișări
Imaginea articolului Tunelul prin care au evadat cei 500 de talibani era luminat şi ventilat

Tunelul prin care au evadat cei 500 de talibani era luminat şi ventilat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În interiorul închisorii, anchetatorii au deschis o tranşee în curtea "blocului politic" - unde erau închişi, separat de deţinuţii de drept comun, responsabili sau militanţi talibani care nu au fost arestaţi cu armele în mâini - pentru a putea inspecta tunelul.

Vineri, un corespondent al AFP nu a putut intra în tunel dar a putut vedea spoturi electrice dispuse la fiecare cinci sau şase metri pe plafon, probabil branşate la exterior.

O conductă găurită aerează interiorul tunelului pe toată lungimea sa, iar pe alocuri grinzi susţinute de proptele întăresc pereţii.

Tunelul măsoară 250 de metri lungime, a afirmat generalul Taher Mohmand, de la Agenţia afgană de informaţii (NDS) şi membru al comisiei de anchetă privind evaziunea. Talibanii au afirmat că acesta măsoară 320 de metri şi a fost săpat în cinci luni din exteriorul închisorii.

Tunelul a fost forat din interiorul unei mici construcţii din pământ cu o singură cameră, situată în spatele a trei dughene care dau spre drumul ce leagă Kandahar de Herat, a constatat corespondentul AFP fără a putea intra în tunel.

În faţa dughenelor, de cealaltă parte a străzii, uşile de intrare albastre ale închisorii sunt situate la mai puţin de 100 de metri.

Dughenele şi camera fac parte din aceeaşi curte, înconjurată de ziduri de pământ de aproximativ 2,5 metri înălţime şi unde se aflau grinzi de lemn folosite pentru întărirea tunelului.

În spatele acestei curţi, într-un colţ se află o mică poartă prin care, potrivit anchetatorilor, deţinuţii, odată ieşiţi din tunel, au fugit, pe jos sau cu maşinile.

Această evadare, calificată drept "dezastru" de Guvernul afgan, este o înfrângere pentru Kabul şi aliaţii săi occidentali în lupta lor împotriva rebelilor talibani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici