Turcia, exclusă de pe harta europeană înscrisă pe noua monedă euro

Statele membre ale Uniunii Europene au exclus Turcia de pe harta Europei care va figura pe noul model al monedei euro, generând proteste din partea unor europarlamentari, relatează Reuters.

6 afișări

Comisia Europeană a propus ca Turcia şi alte ţări aflate la graniţele blocului comunitar să figureze pe o nouă serie de monnede europene. Modelul final, aprobat de guvernele statelor UE, exclude însă Turcia de pe hartă, întrucât aderarea sa este contestată de mai multe ţări eruopene, printre care şi Franţa.

"În mod clar, Consiliul (statelor membre) nu este deranjat de faptul că noua hartă europeană ar trebui să includă, pe lângă ţări ca Ucraina şi Republica Moldova, dictaturi cum este Belarusul sau regimuri autoritare ca Rusia", au precizat într-un comunicat eurodeputaţii Marco Cappato şi Marco Pannella.

Acesta "refuză însă să reprezinte o ţară democratică, aşa cum este Turcia, cu care negocierile de aderare sunt în desfăşurare", au adăugat cei doi italieni.

O purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a confirmat faptul că modelul iniţial al monedei, care includea şi Turcia, a fost schimbat de Consiliu. "Modelul adoptat nu este exact ceea ce noi am propus (...), dar acesta este modelul pe care îl avem acum", a spus ea.

Noul model a fost folosit pentru monede emise de Slovenia, care a aderat de curând la zona euro, şi va fi utilizat şi de Malta şi Cipru, care urmează să adere la 1 ianuarie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici