Turcia ripostează în ţară şi în străinătate după ce soldaţi ai săi au fost ucişi în Irak

Turcia a declarat că forţele sale aeriene au „neutralizat” 26 de militanţi kurzi în lovituri în Siria şi în nordul Irakului, ca răspuns la uciderea unor soldaţi în weekend, în timp ce autorităţile au reţinut, de asemenea, zeci de activişti ai opoziţiei pro-kurde, potrivit Reuters.

2952 afișări
Imaginea articolului Turcia ripostează în ţară şi în străinătate după ce soldaţi ai săi au fost ucişi în Irak

Turcia ripostează în ţară şi în străinătate după ce soldaţi ai săi au fost ucişi în Irak

Sâmbătă, Ministerul Apărării a declarat că 12 soldaţi turci au fost ucişi în timpul luptelor cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat în afara legii, în nordul Irakului.

Acest lucru a determinat Ankara să desfăşoare atacuri aeriene şi operaţiuni în regiune.

Luni, acesta a declarat că rezultatele iniţiale au arătat că cel puţin 26 de militanţi au fost „neutralizaţi" în aceste lovituri. Ankara foloseşte în mod obişnuit acest termen pentru a se referi la persoane ucise.

Ministrul apărării, Yasar Guler, a declarat, de asemenea, duminică, că 30 de militanţi PKK au fost neutralizaţi într-o zonă din nordul Irakului unde Turcia desfăşoară operaţiuni transfrontaliere, ceea ce ridică la 56 numărul total de militanţi ucişi de la sfârşitul săptămânii trecute.

PKK, desemnat grup terorist de către Turcia, Statele Unite şi Uniunea Europeană, a luat armele împotriva statului turc în 1984. Forţele turceşti efectuează în mod regulat lovituri în Irakul vecin, ca parte a ofensivei sale împotriva militanţilor PKK cu sediul în această ţară.

De asemenea, poliţia a reţinut 52 de persoane la un eveniment de tineret organizat de Partidul Egalităţii şi Democraţiei Populare (DEM) prokurd - cunoscut anterior sub numele de HDP - în provincia Diyarbakir din sud-estul ţării, au declarat luni surse de securitate.

Ministrul justiţiei, Yilmaz Tunc, a declarat pe platforma de socializare X că suspecţii au fost acuzaţi de "lauda crimei şi a criminalului" şi de "răspândirea propagandei unei organizaţii teroriste", adăugând că au fost emise mandate de arestare pentru alţii.
În replică, DEM - al treilea partid ca mărime din parlament - a condamnat reţinerile ca fiind motivate de interese politice şi a cerut ca deţinuţii să fie eliberaţi imediat.

Ministrul de interne Ali Yerlikaya a declarat ulterior că autorităţile au început investigaţii asupra a 57 de conturi de social media acuzate că au postat conţinut împotriva forţelor armate ale Turciei şi a adăugat că patru persoane au fost reţinute în cadrul operaţiunii.

"Cei care încearcă să semene seminţele discordiei în rândul poporului nostru, să laude teroarea şi să ne insulte valorile naţionale şi morale vor continua să fie traşi la răspundere în faţa legii", a declarat Yerlikaya pe X.

Preşedintele Tayyip Erdogan şi guvernul său au acuzat în repetate rânduri partidul de opoziţie prokurd de legături cu PKK, iar autorităţile au arestat zeci de oficiali ai acestuia în ultimii ani. Partidul neagă acuzaţiile de legături cu militanţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici