Turcia se îndreaptă rapid spre ultimul pas în privinţa candidaturii Suediei la NATO

  • Turcia este aşteptată să trimită la Washington, în câteva zile, instrumentul final de ratificare a aderării Suediei la NATO.
  • Aprobarea finală a Ankarei pentru Suedia este legată de vânzarea de către SUA, pentru 20 de miliarde de dolari, de avioane de luptă F-16 şi de kituri de modernizare către Turcia.
177 afișări
Imaginea articolului Turcia se îndreaptă rapid spre ultimul pas în privinţa candidaturii Suediei la NATO

Turcia se îndreaptă rapid spre ultimul pas în privinţa candidaturii Suediei la NATO

Turcia este aşteptată să trimită la Washington, în câteva zile, instrumentul final de ratificare a aderării Suediei la NATO, potrivit Reuters. Prin această mişcare, conducerea de la Ankara speră că va deschide calea pentru achiziţionarea de avioane de luptă americane F-16.

O sursă familiarizată cu această chestiune a declarat, pentru Reuters, că documentul ar putea fi depus chiar vineri, marcând ultimul pas dintr-un proces care a început în 2022.

După 20 de luni de întârziere, Turcia a acţionat rapid în această săptămână pentru a ratifica oferta suedeză, ratificarea parlamentară venind marţi. Anterior, preşedintele Tayyip Erdogan a semnat ratificarea aderării Suediei la NATO joi.

Conform regulilor oficiale ale NATO, documentul final al procesului trebuie să fie depus în arhivele Departamentului de Stat al SUA din Washington.

Turcia a fost considerată mult timp principalul obstacol în asigurarea aderării Suediei la alianţa militară occidentală. Odată cu semnarea ratiificării aderării de către Turcia, Ungaria rămâne singurul aliat din alianţa militară care nu a ratificat încă oferta suedeză.

Ratificarea Suediei, pe schimb de F-16

Atât Erdogan, cât şi membri ai Congresului american au legat anterior aprobarea finală a Ankarei pentru Suedia de vânzarea, pentru 20 de miliarde de dolari, de avioane de luptă F-16 şi de kituri de modernizare către Turcia.

La scurt timp după votul din parlamentul turc, Joe Biden a trimis o scrisoare liderilor principalelor comisii de la Capitol Hill pentru a-i informa cu privire la intenţia sa de a începe procesul de notificare oficială pentru vânzarea de F-16 după ce Ankara va finaliza procesul de aderare a Suediei la NATO.

Ambasadorul SUA în Turcia a declarat joi, pentru Reuters, că se aşteaptă ca Washingtonul să ia măsuri rapide pentru aprobarea vânzării de către Congresul SUA, Departamentul de Stat urmând să trimită imediat notificarea oficială către Congres.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici