Turcia şi Siria elimină regimul de vize

Miniştrii turc şi sirian ai Afacerilor Externe, Ahmet Davutoglu şi Walid Mouallem, au anunţat, miercuri, la Istanbul, eliminarea vizelor între cele două ţări şi au semnat un acord prin care este intensificată cooperarea bilaterală.

77 afișări
Imaginea articolului Turcia şi Siria elimină regimul de vize

Ministrul turc de externe, Walid Mouallem şi ministrul sirian de externe, Ahmet Davutoglu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Pe viitor, popoarele noastre vor putea să se deplaseze în cele două ţări ca şi cum s-ar afla mereu în (ţara) lor", a comentat Davutoglu, în timpul unei conferinţe comune cu omologul său sirian.

Cei doi oficiali au semnat un "document" prin care se instituie un "consiliu de cooperare strategică la nivel înalt", ce vizează, potrivit ministrului turc, să "maximizeze integrarea", în special cea economică, între cei doi vecini.

Inspirat de un acord analog încheiat de Turcia în luna noiembrie cu Irakul, textul prevede desfăşurarea periodică de întâlniri între mai mulţi miniştri ai celor două ţări, precum şi organizarea, o dată pe an, a unui consiliu de miniştri comun.

Întâlnirea între miniştri a fost precedată de o discuţie între şeful Guvernului turc, Recep Tayyip Erdogan, şi preşedintele sirian, Bashar al-Assad, în cursul căreia cei doi lideri au evocat eforturile de pace din Orientul Mijlociu şi lupta împotriva rebelilor kurzi din Turcia, a declarat Mouallem.

Relaţiile dintre Turcia şi Siria s-au îmbunătăţit în cursul ultimilor ani, după o lungă perioadă de neîncredere, Ankara acuzând atunci Damascul că îi susţine pe rebelii kurzi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Turcia a servit ca intermediar anul trecut la negocierile de pace indirecte între Siria şi Israel. Ea urma să participe joi la Istanbul la o reuniune între oficiali sirieni şi irakieni, pentru a calma tensiunile generate de acuzaţiile Bagdadului împotriva Damascului, privind lupta împotriva terorismului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici