Turcia va susţine un exerciţiu militar în largul Ciprului, pe fondul tensiunilor cu Grecia din Marea Mediterană

  • Conflictul din estul Mării Mediterane poate lua amploare
  • Turcia va susţine un exerciţiu militar în largul Ciprului
  • Uniunea Europeană vrea să sancţioneze Turcia, în contextul disputei cu Grecia pe seama apelor teritoriale bogate în zăcăminte din estul Mediteranei.
1087 afișări
Imaginea articolului Turcia va susţine un exerciţiu militar în largul Ciprului, pe fondul tensiunilor cu Grecia din Marea Mediterană

Sursa FOTO: Profimedia

Turcia va susţine un exerciţiu militar la nord-vest de Cipru, pentru următoarele două săptămâni, pe fondul tensiunilor cu Grecia din Marea Mediterană, informează Reuters.

Disputa de lungă durată dintre Turcia şi Grecia, ambele membre NATO, a izbucnit după ce cele două ţări au convenit înţelegeri în contradictoriu pentru graniţele maritime cu Libia şi Egipt.

Atât turcii, cât şi grecii, au desfăşurat exerciţii militare în estul Mediteranei, aducând în prim-plan faptul că această dispută privind apele teritoriale s-ar putea transforma într-o confruntare. Zona disputată de cele două ţări este bogată în zăcăminte naturale.

În urmă cu două săptămâni, o fregată greacă s-a ciocnit de o fregată sub pavilion turcesc, iar Ministerul Apărării din Turcia a declarat că avioanele de luptă F-16 le-au împedicat pe cele greceşti să intre în zona operată de Turcia.

Totodată, Turcia a emis un mesaj pentru marinarii săi în care anunţă organizarea şi desfăşurarea unui exerciţiu de artilerie până pe 11 septembrie, în nord-vestul Ciprului.

Uniunea Europeană a luat atitudine, iar un înalt diplomat a declarat că blocul european pregăteşte sancţiuni pentru Turcia, care vor fi discutate în cadrul unui summit, în luna septembrie, conform sursei citate.

În răspuns, vice-preşedintele turc Fuat Oktay a criticat eventualele măsuri, care ar putea viza indivizi, vase sau folosirea porturilor europene într-o încercare de a limita capacităţile de explorare ale Turciei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici