Turiştii răpiţi în Egipt au fost eliberaţi, anunţă ministrul de Externe egiptean

Cele 19 persoane răpite de un grup armat în Egipt au fost eliberate şi sunt tefere, a anunţat, luni, la New York, ministrul egiptean de Externe, Ahmed Abdul Gheit.

1972 afișări
Imaginea articolului Turiştii răpiţi în Egipt au fost eliberaţi, anunţă ministrul de Externe egiptean

Turiştii răpiţi în Egipt au fost eliberaţi, anunţă ministrul de Externe egiptean

"Au fost eliberaţi, toţi, sunt sănătoşi şi teferi", a spus Aboul Gheit, cu ocazia unei întâlniri cu omologul său american, Condoleezza Rice, în timpul Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

El a precizat că turiştii europeni şi cei opt însoţitori egipteni ai acestora au fost răpiţi vineri, de un grup de persoane înarmate, în sud-vestul Egiptului.

Unsprezece turişti străini - o româncă, cinci italieni şi cinci germani - şi opt egipteni au fost luaţi ostatici în Egipt, în apropierea graniţei cu Sudanul.

Surse oficiale au declarat luni după-amiază pentru MEDIAFAX că românca răpită în Egipt este căsătorită cu unul dintre cetăţenii germani luaţi ostatici şi că este originară din judeţul Iaşi.

MAE a anunţat, luni seară, că cetăţeanul român răpit în Egipt este o persoană de sex feminin, în vârstă de 33 de ani, care domiciliază în Germania.

MAE român a reiterat că, pe durata situaţiei de criză, va comunica doar informaţii verificate oficial şi mesaje care nu afectează demersurile de salvare a victimelor răpirii, conchide comunicatul.

Ambasada României la Cairo a confirmat, luni, pentru MEDIAFAX, răpirea unui cetăţean român, femeie, în sud-vestul Egiptului, la graniţa cu Libia, şi nu la Aswan, cum precizase presa iniţial.

Ambasadorul României la Cairo, Gheorghe Dumitru, a precizat că, în urma discuţiilor pe care le-a avut cu autorităţile egiptene, i s-a confirmat răpirea unui cetăţean român, femeie, în sud-vestul Egiptului.

Potrivit sursei citate, femeia făcea parte dintr-un grup mai mare, alături de ea fiind răpiţi cinci germani şi cinci italieni.

Conform lui Gheorghe Dumitru, cei 11 sunt "turişti specializaţi" şi "vizitau frescele de pe stâncile din deşertul egiptean".

Premierul Tăriceanu a cerut autorităţilor egiptene să facă toate eforturile pentru eliberarea ostaticilor, între care şi o româncă, fără a-i pune în pericol pe aceştia, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru.

Preşedintele Băsescu asigură opinia publică de faptul că autorităţile şi structurile de siguranţă ale statului român menţin în permanenţă legătura "cu instituţiile partenere" în cazul româncei răpite în Egipt, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Valeriu Turcan.

Eforturile de eliberare a ostaticilor răpiţi în Egipt continuă, anunţă agenţia MENA

Eforturile egiptene pentru eliberarea turiştilor europeni răpiţi de persoane necunoscute în sudul Egiptului "sunt în curs de desfăşurare", a anunţat, luni, agenţia semioficială MENA, citând un responsabil de la Cairo, relatează AFP.

Agenţia MENA, care nu a dezvăluit identitatea oficialului citat, nu se referă decât la eforturile de eliberare a celor 11 turişti străini - cinci italieni, cinci germani şi o româncă. 

Cu două ore înainte, şeful diplomaţiei egiptene, Ahmed Aboul Gheit, anunţase, la New York, că toţi cei 19 ostatici - cei 11 turişti occidentali şi opt însoţitori egipteni - au fost eliberaţi. "Sunt liberi, toţi, teferi şi nevătămaţi", a spus el, cu ocazia unei întrevederi cu secretarul de Stat american, Condoleezza Rice. 

Ministrul egiptean al Turismului, Zoheir Garrana, a declarat, la rândul său, că "nu este la curent cu o astfel de eliberare".

Şi ambasadele italiană şi germană la Cairo au adoptat o poziţie sceptică în legătură cu anunţul ministrului de Externe egiptean, afirmând că încearcă să verifice informaţia privind eliberarea ostaticilor.

Declaraţiile privind eliberarea ostaticilor din Egipt, premature, afirmă un oficial egiptean

Purtătorul de cuvânt al Guvernului egiptean a declarat, luni, că negocierile pentru eliberarea celor 19 ostatici răpiţi în Egipt continuă şi este prematur de spus că aceştia au fost eliberaţi, relatează Reuters.

"Este prematur să spunem că au fost eliberaţi. Negocierile continuă", a declarat Magdy Radi.

MAE egiptean afirmă că informaţiile privind eliberarea turiştilor răpiţi în Egipt sunt nefondate

Ministerul egiptean de Externe a afirmat, luni seara, că informaţiile privind eliberarea turiştilor europeni răpiţi în sudul Egiptului, printre care se află şi o româncă, nu sunt fondate, relatează AFP.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Hossan Zaki, afirmă, într-un comunicat citat de agenţia MENA, că afirmaţiile "atribuite şefului diplomaţiei, Ahmed Aboul Gheit" privind eliberarea "nu au fost precise".

"Informaţiile provenind din Egipt indică faptul că situaţia este neschimbată", a spus el, referindu-se la grupul de 19 persoane - format din 11 turişti (cinci germani, cinci italieni şi o româncă) şi opt însoţitori egipteni - răpit vineri de persoane necunoscute.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici