Turul doi al alegerilor legislative din Franţa a început

Francezii au început să voteze duminică în al doilea tur al alegerilor legislative, care ar urma să îi aducă Partidului Socialist al preşedintelui François Hollande majoritatea necesară pentru aplicarea programului său.

131 afișări
Imaginea articolului Turul doi al alegerilor legislative din Franţa a început

Turul doi al alegerilor legislative din Franţa a început

Scrutinul a început la ora locală 8.00 (9.00, ora României) şi se va încheia la ora locală 20.00 (21.00, ora României) în marile oraşe. Francezii urmează să aleagă 541 de deputaţi, 36 fiind aleşi încă din primul tur, pe 10 iunie, marcat de o puternică rată de absenteism (42,7%).

La aproape o lună şi jumătate după ce l-a înfrânt pe Nicolas Sarkozy, François Hollande ar urma să obţină o majoritate puternică. El pare să reuşească să câştige pariul şi să obţină majoritatea absolută care i-ar da mână liberă, fără să fie nevoit să se coalizeze cu ecologiştii şi stânga radicală. Aceasta este miza scrutinului.

Majoritatea sondajelor creditează PS şi cele două mici partide aliate cu obţinerea a peste 289 de mandate din totalul de 577 de mandate ale Adunării Naţionale. În primul tur, socialiştii şi diversele formaţiuni de stânga au obţinut 34,4% din voturi, ecologiştii 5,4%, iar stânga radicală 6,9%.

De asemenea, dreapta parlamentară, care a rezistat bine în primul tur (34,1%), ar trebui să iasă din alegeri cu un scor onorabil, potrivit sondajelor.

Scrutinul ar urma să fie marcat şi de revenirea în cadrul Adunării a partidului de extremă dreapta Frontul Naţional, care ar putea obţine trei sau patru mandate, iar preşedinta sa, Marine Le Pen, ar putea obţine un loc în Camera inferioară.

Scrutinul este de tip majoritar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici