Uciderea lui James Foley reprezintă un "atac terorist" împotriva Statelor Unite, apreciază Casa Albă

Decapitarea jurnalistului american James Foley de către jihadiştii din cadrul grupării Statul Islamic (SI) reprezintă "un atac terorist" împotriva Statelor Unite, a apreciat vineri Casa Albă, subliniind că Washingtonul va analiza mai multe opţiuni pentru a răspunde "uciderii barbare".

418 afișări
Imaginea articolului Uciderea lui James Foley reprezintă un "atac terorist" împotriva Statelor Unite, apreciază Casa Albă

Uciderea lui James Foley reprezintă un "atac terorist" împotriva Statelor Unite, apreciază Casa Albă (Captură video)

Decapitarea lui James Foley "reprezintă un atac terorist contra ţării noastre", a afirmat, într-o conferinţă de presă, Ben Rhodes, adjunctul consilierului pentru securitate naţională.

Întrebat asupra unor eventuale atacuri aeriene americane în Siria, Ben Rhodes nu a exclus această posibilitate, însă a subliniat că, până acum, preşedintele Barack Obama nu are pe birou vreo "opţiune militară" în acest sens.

"Vom face ceea ce este necesar pentru a-i proteja pe americani şi pentru ca să se facă justiţie după uciderea barbară a lui James Foley. Analizăm activ ceea ce este necesar pentru a răspunde acestei ameninţări şi nu vom fi limitaţi de frontiere", a continuat el.

De la începutul bombardamentalor, la 8 august, Statele Unite au efectuat peste 90 de atacuri aeriene în nordul Irakului contra unor poziţii ale SI.

Tot mai multe voci îi cer lui Obama să se implice mai intens în lupta împotriva acestor jihadişti ultraradicali. Senatorul republican John McCain, care subliniază că frontiera dintre Irak şi Siria a fost "ştearsă" de către SI, cere ca Statele Unite să efectueze atacuri aeriene şi în teritoriul sirian.

Întrebat asupra modalităţii pe care Statele Unite o vor urma pentru a gestiona problemele legate de ostatici, Rhodes a amintit că Washingtonul se opune plăţilor de răscumpărare, apreciind că ţările care răspund favorabil unor astfel de cereri greşesc.

"Suntem convinşi că nu este o politică bună ca guvernele să susţină plăţi de răscumpărare către organizaţii teroriste (...). Acestea încurajează răpirile", a declarat consilierul lui Obama.

Statele Unite şi Marea Britanie refuză de mai mult timp să ofere bani în schimbul unor ostatici în timp ce alte ţări europene, printre care şi Franţa, neagă oficial că au recurs la o astfel de practică, realizată, adesea, prin intermediari.

"Am făcut tot posibilul pentru a încerca să ne salvăm ostaticii. Din păcate, nu am reuşit să-l salvăm pe Foley. Dar vom continua să încercăm pentru toţi ostaticii noştri, nu doar în Siria, ci oriunde în lume", a spus Rhodes.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici