Ucraina a protestat oficial faţă de manevrele marinei militare ruse pe teritoriul său

Ucraina a denunţat, marţi, printr-o notă de protest, recenta organizare pe teritoriul său a unor manevre militare ruse fără aprobarea Kievului.

12 afișări
Imaginea articolului Ucraina a protestat oficial faţă de manevrele marinei militare ruse pe teritoriul său

Ucraina a protestat oficial faţă de manevrele marinei militare ruse pe teritoriul său (Imagine: Mediafax Foto)

Un consilier al ambasadei Rusiei la Kiev a fost convocat, marţi, la sediul Ministerului de Externe unde i-a fost înmânată o notă de protest, a anunţat diplomaţia ucraineană într-un comunicat dat publicităţii.

La sfârşitul lunii aprilie, o rachetă antisubmarin de origine necunoscută a fost descoperită în sudul Peninsulei Crimeea, unde este staţionată flota rusă de la Marea Neagră.

La scurt timp, flota rusă a anunţat că racheta a fost lansată la 15 aprilie de către una din navele sale militare în cursul unor exerciţii efectuate în apropierea de Crimeea, înainte de a fi pierdută.

"Ucraina nu şi-a dat sub nici o formă acordul pentru organizarea acestui test" care încalcă prevederile acordului privind staţionarea marinei ruse în Crimeea, a precizat Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat.

Ucraina a cerut Rusiei să "ofere explicaţii privind acest incident" şi să "adopte măsuri pentru a evita orice repetare" a acestui gen de manevre în viitor, potrivit documentului citat.

Flota rusă de la Marea Neagră a anunţat însă că racheta respectivă nu este decât o "imitaţie" şi nu o armă de luptă, într-un comunicat remis după protestul înmânat de autorităţile ucrainene.

Fără a viza direct diplomaţia ucraineană, serviciul de presă al flotei ruse s-a declarat "perplex" în faţa "reacţiei anumitor instituţii media care au încercat să confere un caracter scandalos acestui eveniment".

Staţionarea flotei ruse la Sevastopol, în Peninsula Crimeea, în baza unui acord încheiat în 1997 pe o perioadă de 20 de ani, este sursa unor tensiuni frecvente între Rusia şi Ucraina.

Acest nou incident nu poate duce însă la o reziliere anticipată a acordului, a dat asigurări diplomaţia ucraineană. "Incidentul legat de racheta respectivă nu poate duce la părăsirea anticipată de către flota de la Marea Neagră a teritoriului ucrainean", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Vassil Krilici, citat de agenţia Interfax.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici