UCRAINA APROAPE SĂ RECUPEREAZE REGIUNEA HERSON! Frontul rusesc de Sud s-a prăbuşit. Ruşii o iau la fugă

Rusia riscă să piardă controlul asupra oraşelor strategice esenţiale pentru păstrarea oraşului Herson.

7788 afișări
Imaginea articolului UCRAINA  APROAPE SĂ RECUPEREAZE REGIUNEA HERSON!  Frontul rusesc de Sud s-a prăbuşit. Ruşii o iau la fugă

Mediafax Foto

 

Oficialii occidentali au avertizat că situaţia din sud "ar putea deveni din ce în ce mai încurcată, cu o forţă rusă mai disperată şi cu spatele la râul Nipru", adăugând că liderii ruşi nu vor putea, din punct de vedere politic, să facă o retragere din Herson.

Întrebat dacă Rusia se pregăteşte să acţioneze în urma ameninţării sale repetate de a folosi arme nucleare tactice, un oficial a insistat că nu a văzut niciun indiciu din partea Rusiei la acest aspect, 

Aceştia au subliniat că purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins apelurile liderilor ceceni de a folosi astfel de arme, spunând că nu este corect să se recurgă la emoţii.

Oferind una dintre cele mai optimiste evaluări ale echilibrului militar, oficialii occidentali au declarat că Ucraina dictează ritmul operaţional în acest moment şi au pus la îndoială faptul că Rusia mai are vreo capacitate de a reveni la ofensivă.

"Comandanţii ucraineni din sud şi din est creează probleme pentru lanţul de comandă rusesc mai repede decât pot răspunde în mod eficient ruşii". De asemenea, ei s-au îndoit de capacitatea celor 300.000 de recruţi ruşi de a înclina balanţa militară, subliniind importanţa vremii calde, a îmbrăcămintei şi a logisticii.

"În prezent, aţi văzut videoclipuri cu recruţi ruşi care aprind focuri pe câmp la tempersturi scăzute de - 5 grade C noaptea".

Oficialii occidentali au evidenţiat progresele înregistrate de forţele ucrainene în sud, de-a lungul fluviului Nipru.

20.000 de soldaţi ruşi ar putea fi prinşi în capcană pe partea de vest a râului.

Dar oficialii au avertizat că, pe măsură ce forţele ucrainene avansează spre sud de-a lungul fluviului, acestea ar putea fi potenţial expuse atacurilor de artilerie ale forţelor ruseşti de pe cealaltă parte a fluviului.

"Credem că este puţin probabil ca liderii ruşi să facă o retragere completă din Herson din motive politice. Oficialii au declarat că oraşul Nova Kakhovka, situat la aproximativ 50 km de cele mai avansate trupe ucrainene, reprezintă o provocare critică pentru viabilitatea trupelor ruseşti din Herson".

Oraşul are un pod rutier important, o centrală electrică şi un baraj, precum şi un canal care transportă apă potabilă în Crimeea. 

"Dacă poţi controla acest lucru, îţi permite un avantaj militar mult mai mare, punând în pericol zone din zona Herson şi Crimeea".

Oficialii occidentali au declarat că retragerea cu capul înainte a Rusiei în weekend pe frontul nordic din Lyman a avut loc în ciuda ordinelor de a se apăra şi de a rămâne pe poziţii. 

Unul dintre ei a precizat că armata rusă "a suferit pierderi ridicate din cauza focului de artilerie în timp ce încerca să părăsească oraşul spre est. Ca parte a Donbasului recent anexat, renunţarea la aceste zone este exact ceea ce Kremlinul nu a vrut să se întâmple", relatează The Guardian

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici