Ucraina cere Crucii Roşii să viziteze o închisoare din Doneţk

Oficialii ucraineni au cerut Crucii Roşii să efectueze o misiune într-o tabără de prizonieri notorie din estul ţării ocupat de Rusia, relatează BBC.

242 afișări
Imaginea articolului Ucraina cere Crucii Roşii să viziteze o închisoare din Doneţk

Sursa foto: Profimedia

Şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean, Andriy Yermak, a cerut ca închisoarea Olenivka din Doneţk să fie vizitată de Crucea Roşie în termen de trei zile.

"Nu putem pierde mai mult timp. Sunt în joc vieţi omeneşti", a scris el pe Twitter.

Luna trecută, Crucea Roşie a încercat să obţină acces în tabără, dar a declarat că a fost refuzată de autorităţile ruse.

Închisoarea Olenivka se află sub controlul autorităţilor susţinute de Rusia în Doneţk din 2014, iar condiţiile ar fi extrem de proaste.

În iulie, zeci de prizonieri ucraineni au fost ucişi în atacuri cu rachete în tabără, pe care ambele părţi şi le-au atribuit reciproc. Kievul a declarat că închisoarea a fost ţinta Rusiei pentru a distruge dovezile de tortură şi ucidere, în timp ce Moscova a dat vina pe rachetele ucrainene.

Printre cei reţinuţi la locul de detenţie se numără membri ai batalionului Azov, care au fost ultimii apărători ai oraşului Mariupol şi pe care Rusia a încercat să îi prezinte drept neonazişti şi criminali de război.

Yermak a declarat că a ridicat problema misiunii în timpul unei videoconferinţe cu oficiali ai CICR şi ai altor organizaţii internaţionale.

El a cerut ca deplasarea să fie efectuată până luni.

"Ucraina... va contribui la această misiune în toate modurile posibile", a declarat el pe Telegram, adăugând că nu înţelege de ce nu a fost încă organizată o misiune de inspecţie la Olenivka.

Preşedintele Volodimir Zelenski a reluat apelurile şi a acuzat Crucea Roşie de inacţiune, spunând că are "obligaţii, în primul rând de natură morală".

În discursul său nocturn de joi, Zelenski a declarat că, în opinia sa, Crucea Roşie "nu este un club cu privilegii, unde cineva primeşte un salariu şi se bucură de viaţă".

El a declarat că ar putea fi organizată o misiune în lagărul de prizonieri similară celei a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), care a vizitat în august centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia.

"Dar este nevoie de lideri", a spus Zelenski, într-o critică voalată la adresa Crucii Roşii. "Crucea Roşie poate face acest lucru. Dar trebuie să încercaţi să faceţi să se întâmple".

CICR a fost contactat pentru comentarii.

Luna trecută, directorul general al organizaţiei, Robert Mardini, a declarat că se poartă discuţii cu autorităţile ruse în legătură cu accesul la Olenivka - dar în cele din urmă au fost refuzate.

"Negociem în fiecare zi pentru a avea acces deplin la toţi prizonierii de război", a declarat el reporterilor. "Este în mod clar o obligaţie absolută a părţilor de a permite accesul CICR la toţi prizonierii de război."

De asemenea, în discursul său de joi, preşedintele Zelenski a declarat că Ucraina va sărbători vineri Ziua Apărătorilor, care a devenit sărbătoare naţională în 2014 după invazia Rusiei în Crimeea.

"Mâine vom sărbători cu siguranţă... una dintre cele mai importante zile ale noastre. Sărbătoarea tuturor războinicilor noştri - din cele mai vechi timpuri până în prezent, de la cazaci la rebeli, de la toţi aceştia până la soldaţii armatei moderne", a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici