Ucraina ia în considerare închiderea temporară a frontierelor cu Rusia

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a ordonat Guvernului să se pregătească pentru eventuale închideri temporare ale celor 2.300 de kilometri de frontieră cu Rusia, potrivit unui decret publicat joi, transmite AFP.

6632 afișări
Imaginea articolului Ucraina ia în considerare închiderea temporară a frontierelor cu Rusia

Ucraina ia în considerare închiderea temporară a frontierelor cu Rusia (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Decretul, adoptat după cinci luni de lupte în estul ţării între armată şi rebelii proruşi, autorizează Guvernul să închidă frontierele terestre şi maritime pentru vehicule şi pietoni.

Această decizie este luată "în legătură cu ingerinţa continuă a Federaţiei Ruse în afacerile interne ale Ucrainei", precizează decretul.

Ucraina, precum şi statele occidentale, acuză Rusia că a trimis trupe în estul ţării pentru a sprijini rebelii care au cerut independenţa regiunilor rusofone, în lunile care au urmat înlăturării de la putere a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici în februarie.

Moscova în schimb a anexat Crimeea, o peninsulă din sudul Ucrainei, în urma unui referendum din martie care nu a fost recunoscut de comunitatea internaţională.

Decretul preşedintelui Poroşenko este anunţat în contextul în care un armistiţiu este în vigoare în estul ţării, în urma unui plan de pace semnat la Minsk de Ucraina, rebeli, Rusia şi Organizaţia pentru Securiatte şi Cooperare în Europa (OSCE).

Dar reglementarea politică a conflictului pare să fie în impas, rebelii respingând o ofertă de statut special pentru regiunile separatiste, votată de Parlamentul de la Kiev la iniţiativa lui Poroşenko.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici