Ucraina: PROTEST INEDIT în faţa filialei Deutsche Bank de la Kiev - FOTO

Opozanţi ucraineni au depus bancnote false colorate în roşu luni, la Kiev, în faţa filialei în Ucraina a băncii germane Deutsche Bank, pe care o acuză că se află în spatele găzduirii de fonduri ale unor apropiaţi, corupţi, în opinia lor, ai preşedintelui Viktor Ianukovici.

385 afișări
Imaginea articolului Ucraina: PROTEST INEDIT în faţa filialei Deutsche Bank de la Kiev - FOTO

Opozanţi ucraineni au manifestat în faţa filialei Deutsche Bank de la Kiev (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Opozanţii au scandat "bani însângeraţi" şi au desfăşurat o banderolă pe care scria "încetaţi să lucraţi cu Ianukovici", după care au înmuiat bancnote false într-o cadă de baie plină cu vopsea roşie şi inscripţionată "Ucraina". Ulterior, opozanţii prezenţi la manifestaţie au pus pe zăpadă bancnotele colorate în roşu astfel încât au format cuvântul "Ianukovici".

Numeroşi opozanţi ucraineni acuză banca germană că întreţine relaţii de afaceri cu banca fiului şefului statului, Oleksandr Ianukovici, şi favorizează astfel corupţia. Totuşi, veridicitatea acestor acuzaţii nu poate fi confirmată.

"Deutsche Bank se pare că este folosită pentru spălarea banilor ucraineni care provin din corupţie", a afirmat manifestantul Viktor Andruziv.

El şi-a exprimat speranţa că Europa şi Statele Unite vor adopta sancţiuni împotriva conturilor în străinătate ale unor oficiali de rang înalt ucraineni.

"Ei fură bani din buget şi îi stochează în Europa", a spus el, evocând o cifră, imposibil de verificat, de 15 miliarde de euro pierduţi în fiecare an de stat din cauza corupţiei.

Numărul doi al Deutsche Bank în Ucraina, Oleksi Rîbenko, a ieşit în stradă şi le-a spus manifestanţilor că va transmite mesajul lor conducerii de la Frankfurt.

"Ar fi bine ca Deutsche Bank să reacţioneze pentru a nu exista potenţiale repercusiuni pentru imaginea sa", a explicat el.

Manifestaţia a fost organizată de Alianţa Democratică. Acelaşi partid s-a aflat la originea organizării unei acţiuni similare în faţa sediului Deutsche Bank de pe Wall Street, la New York, săptămâna trecută, au anunţat manifestanţii.

Alte acţiuni au avut loc recent în faţa reşedinţei din Londra a miliardarului ucrainean Rinat Ahmetov, considerat a fi un apropiat al partidului aflat la putere, şi în faţa casei de la Viena a familiei fostului premier Mikola Azarov, potrivit opoziţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici