Ucraina recuperează mai multe teritorii în regiunea pe care Rusia susţine că a anexat-o

Ucraina recuperează mai multe teritorii în regiunea pe care Rusia susţine că a anexat-o. Zelenski spune că Novovoskresenske, Novohryhorivka şi Petropavlivka, la nord-est de oraşul Herson, au fost "eliberate".

2603 afișări
Imaginea articolului Ucraina recuperează mai multe teritorii în regiunea pe care Rusia susţine că a anexat-o

Ucraina recuperează mai multe teritorii în regiunea pe care Rusia susţine că a anexat-o

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că forţele ucrainene au recucerit mai multe aşezări din Herson, una dintre regiunile sudice parţial ocupate de Rusia, pe care Moscova susţine că le-a anexat.

În condiţiile în care forţele ruseşti se retrag de pe liniile de front din sud şi est, Zelenski a declarat miercuri seara târziu, într-o alocuţiune video, că Novovoskresenske, Novohryhorivka şi Petropavlivka, la nord-est de oraşul Herson, au fost "eliberate", potrivit Reuters.

Zelenski s-a adresat şi forţelor pro-Moscova, spunându-le că au pierdut deja.

"Ucrainenii ştiu pentru ce luptă. Şi din ce în ce mai mulţi cetăţeni ai Rusiei îşi dau seama că trebuie să moară doar pentru că o singură persoană nu vrea să pună capăt războiului", a spus el, cu referire la Putin.

Harta Moscovei din Ucraina pare să arate că zonele pe care Moscova le controlează se micşorează. O hartă a "noilor regiuni" publicată de agenţia de ştiri de stat RIA a inclus întregul teritoriu al provinciilor ucrainene, dar unele părţi au fost umbrite şi etichetate ca fiind sub control militar ucrainean.

Armata ucraineană din sud a declarat că forţele sale au încheiat peste 350 de misiuni, au ucis cel puţin 58 de luptători ruşi, au distrus nouă tancuri, 17 vehicule blindate şi patru obuziere.

Reuters nu a putut verifica imediat acest raport.

La Naţiunile Unite, Rusia face presiuni pentru un vot secret în loc de un vot public săptămâna viitoare, când Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, analizează dacă va condamna anexarea de către Rusia a oraşelor Doneţk şi Luhansk, în est, şi a oraşelor Herson şi Zaporojie, în sud, după organizarea de referendumuri în provincii.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat miercuri o lege pentru a încorpora cele patru regiuni în Rusia. Ucraina afirmă că nu va accepta niciodată o confiscare ilegală a teritoriului său prin forţă. Kievul şi Occidentul au declarat că referendumurile au fost voturi trucate, organizate sub ameninţarea armelor.

Noua lege ar încorpora aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei în Rusia, echivalentul suprafeţei Portugaliei, în cea mai mare anexare din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Putin spune că doreşte să asigure securitatea Rusiei şi să protejeze vorbitorii de limbă rusă din Ucraina. Kievul acuză Moscova de o acaparare de teritoriu.

Măsura Rusiei de a anexa regiunile ridică posibilitatea unei escaladări a războiului. Putin şi alţi oficiali au declarat că ar putea folosi arme nucleare pentru a proteja teritoriul rusesc, inclusiv provinciile anexate.

Ucraina a declarat că nu se va lăsa influenţată de nicio ameninţare nucleară, iar Zelenski a spus că el şi înalţii săi oficiali militari s-au întâlnit pentru a discuta despre recuperarea tuturor teritoriilor ocupate de Rusia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici