Ucraina: Un nou primar a fost instalat în Melitopol, controlat de Rusia

Un nou primar a fost instalat în oraşul ucrainean Melitopol, care se află sub control militar rusesc, după ce primarul ales a fost răpit vineri, potrivit administraţiei regionale Zaporojie.

1494 afișări
Imaginea articolului Ucraina: Un nou primar a fost instalat în Melitopol, controlat de Rusia

Ucraina: Un nou primar a fost instalat în Melitopol, controlat de Rusia

Melitopol este un oraş din sudul Ucrainei care se află între oraşul Mariupol, aflat sub asediu, şi oraşul Herson, ocupat în prezent de Rusia. Forţele ruseşti au ocupat Melitopol la câteva zile de la începutul invaziei, dar de atunci oraşul a cunoscut proteste sporadice.

Vineri, primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a fost văzut într-o înregistrare video în timp ce era condus de bărbaţi înarmaţi afară din clădirea guvernamentală. La scurt timp după aceea, procurorul regional din Luhansk, susţinut de Rusia, a susţinut că Fedorov este terorist şi că este anchetat. Potrivit unui mesaj de pe site-ul web al procurorului din Luhansk, Fedorov este acuzat de asistenţă şi finanţare a activităţilor teroriste şi de apartenenţă la o comunitate criminală.

Reţinerea lui Fedorov de către oamenii înarmaţi este primul caz cunoscut de reţinere a unui oficial politic ucrainean de către forţele ruseşti, sau susţinute de acestea, de la începutul invaziei.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut eliberarea imediată a acestuia, afirmând că este vorba despre o "crimă împotriva democraţiei" şi că Rusia a "trecut la o nouă etapă de teroare" în invazia sa, "încercând să elimine fizic reprezentanţii autorităţilor locale legitime ucrainene".

Ministerul ucrainean de Externe a calificat detenţia lui Fedorov drept o "răpire" şi o "crimă de război".

Sute de persoane au protestat împotriva răpirii în faţa primăriei din Melitopol, mulţimea scandând "Libertate pentru primar".

Sâmbătă, administraţia regională din Zaporojie a instalat un nou primar, Galina Danilchenko, fost membru al consiliului municipal.

În declaraţia postată de administraţia regională pe Telegram, Danilchenko a declarat că "principala sa sarcină este de a lua toate măsurile necesare pentru ca oraşul să revină la normalitate".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici