Ucraina va cere excluderea Rusiei din Forţa Navală a Mării Negre

Ucraina urmează să ceară excluderea Rusiei din cadrul Forţei Navale a Mării Negre (BLACKSEAFOR), la o reuniune la nivel de experţi de rang înalt, prevăzută la jumătatea lui mai, în Bulgaria, a declarat miercuri o sursă militară diplomatică de la Moscova.

1250 afișări
Imaginea articolului Ucraina va cere excluderea Rusiei din Forţa Navală a Mării Negre

Ucraina va cere excluderea Rusiei din Forţa Navală a Mării Negre (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Reuniunea urmează să aibă loc la Varna, relatează Itar-Tass în pagina electronică.

"Partea ucraineană îşi va motiva iniţiativa prin încălcarea sistematică de către Rusia a prevederilor Acordului de înfiinţare a BLACKSEAFOR", în 2001, a declarat sursa, adăugând că ucrainenii ar intenţiona să ceară semnarea unui nou document, fără Rusia, izolarea acesteia ori suspendarea sau denunţarea Acordului din 2001.

"Reprezentanţii ucraineni pot acuza Rusia de politici orientate către dominarea BLACKSEAFOR, încălcarea integrităţii teritoriale a unui stat membru, şi anume Georgia, în 2008, şi anexarea Crimeei în martie", a mai declarat această sursă.

Grupul de cooperare navală BLACKSEAFOR a fost creat în 2001, la iniţiativa Turciei, cu participarea tuturor celorlalte ţări riverane la Marea Neagră, şi anume România, Ucraina, Georgia, Bulgaria şi Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici