Ucraina va monitoriza prin satelit retragerea armamentului greu din est

Ucraina va primi toate mijloacele tehnice necesare să monitorizeze implementarea Acordurilor de la Minsk, inclusiv tehnologie prin satelit, a informat ministrul de Externe Pavlo Klimkin Parlamentul, relatează Unian în pagina electronică.

672 afișări
Imaginea articolului Ucraina va monitoriza prin satelit retragerea armamentului greu din est

Ucraina va monitoriza prin satelit retragerea armamentului greu din est (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Ucraina şi partenerii săi "au obţinut pentru prima dată susţinerea şi voinţa Rusiei de a coopera asupra tuturor elementelor Acordurilor de la Minsk", a declarat Klimkin vineri, citat de ziarul Ukrainska Pravda.

Klimkin a subliniat că ideea de bază a înţelegerii este crearea unei zone demilitarizate prin retragerea armamentului greu.

"Vom folosi toate mijloacele necesare pentru a monitoriza implementarea procesului. Şi ni se va furniza echipament satelitar pentru a avea imaginea reală", a spus ministrul.

"Am primit confirmarea angajamentului de retragere a tuturor forţelor străine din Donbas. Din nefericire nu există o dată clară, dar vom lucra la această problemă în vederea stabilirii fezabilităţii şi calendarului procesului", a adăugat el.

Ministrul a mai declarat că alegerile locale din Donbas, prevăzute în Acordurile de la Minsk, vor fi organizate sub supervizarea atentă a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa. "OSCE va stabili, la final, dacă pregătirea şi organizarea alegerilor au fost libere şi corecte", a spus spus el.

"Lucrez intens să implic experţi OSCE în consultările asupra aspectelor practice în vederea pregătirii acestor alegeri. OSCE va monitoriza acest proces de la bun început", a mai anunţat şeful diplomaţiei ucrainene.

Pe de altă parte, insurgenţii proruşi din estul Ucrainei şi-au intensificat operaţiunile de recunoaştere aeriană în zona de conflict din Donbas, a anunţat Andrii Lîsenko, un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional ucrainean pentru securitate şi Apărare.

În total 22 de zboruri de avioane fără pilot au fost înregistrate în zona confruntărilor armate, a declarat Lîsenko vineri, într-o conferinţă de presă, la Kiev.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici