UE a aprobat lansarea misiunii de poliţie şi justiţie în Kosovo

Uniunea Europeană a aprobat sâmbătă lansarea unei misiuni de poliţie şi justiţie în Kosovo, formată din circa 2.000 de persoane, în condiţiile în care provincia sârbă şi-ar putea proclama independenţa duminică.

1 afișare
Imaginea articolului UE a aprobat lansarea misiunii de poliţie şi justiţie în Kosovo

UE a aprobat lansarea misiunii de poliţie şi justiţie în Kosovo

Misiunea a fost aprobată oficial la miezul nopţii de vineri spre sâmbătă (01.00, ora României), după ce nici unul dintre statele membre UE nu s-a opus planului de operaţiuni pentru această misiune, înaintea unui termen convenit, a declarat o sursă diplomatică.

"Procedura de tăcere nu a fost blocată", a precizat sursa, referindu-se la metoda folosită pentru aprobarea documentelor juridice care autorizează misiunea.

După ce liderii albanezi din Kosovo vor proclama independenţa, UE va prelua de la misiunea ONU sarcinile legate de poliţie, justiţie şi administraţie publică, după o perioadă de tranziţie de 120 de zile.

Olandezul Pieter Feith va fi administratorul civil al Kosovo din partea UE şi ar urma să preia atribuţiile reprezentantului ONU Joachim Ruecker în iunie.

"Kosovo este sub administrare ONU de zece ani. Practic, este un fel de protectorat al UE", a declarat vineri ministrul sloven de Externe, Dimitrij Rupel, a cărui ţară asigură preşedinţia UE, citat de cotidianul polonez Dziennik.

Miniştrii de Externe din statele UE vor discuta reacţia lor la decizia Kosovo luni.

Potrivit unor diplomaţi, circa 20 de state ar urma să recunoască noul stat rapid, dar cel puţin şase - Cipru, Grecia, Slovacia, Spania, Bulgaria şi România - au indicat că nu vor face acest lucru imediat.

Marile puteri din cadrul UE implicate în diplomaţia balcanică - Marea Britanie, Franţa, Germania şi Italia - ar putea anunţa recunoaşterea imediat după reuniunea de luni, împreună cu Statele Unite, au declarat mai mulţi diplomaţi.

În pofida unei eventuale absenţe a recunoaşterii complete pe plan internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială deja plănuiesc organizarea unei conferinţe a donatorilor, pentru a ajuta consolidarea economiei Kosovo şi a combate rata şomajului.

O purtătoare de cuvânt a Comisiei a confirmat că deja se fac pregătiri pentru conferinţă, adăugând că aceasta va fi organizată probabil în iunie.

O sursă din cadrul preşedinţiei a precizat că, în declaraţia care va fi emisă luni, miniştrii vor aminti că liderii UE au convenit în decembrie că actualul status quo din Kosovo nu este durabil şi au subliniat nevoia de a avansa spre o reglementare, vitală pentru stabilitatea regiunii.

Ei vor cere un Kosovo democratic şi multietnic, care să respecte statul de drept şi să protejeze minorităţile şi moştenirea culturală şi religioasă.

Declaraţia va sublinia disponibilitatea UE de a juca un rol major în consolidarea stabilităţii regiunii şi în implementarea unei reglementări pentru Kosovo şi va promite asistenţă economică şi politică, "printr-o perspectivă europeană clară".

Un oficial din cadrul Comisiei Europene a declarat că rezoluţia 1244 a Consiliului de Securitate al ONU, adoptată în 1999 după ce bombardamentele NATO au înlăturat forţele sârbe din Kosovo pentru a pune capăt epurării etnice, furnizează o bază legală pentru misiunea UE şi continuarea ajutorului după independenţă.

Rusia a acuzat că UE va încălca rezoluţia dacă trimite o misiune în Kosovo sau dacă statele membre recunosc independenţa teritoriului, în lipsa unui acord în Consiliul de Securitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici