UE a înfiinţat o nouă agenţie pentru securizarea frontierelor externe şi repatrierea imigranţilor care nu au primit drept de azil

Noua agenţie UE pentru securizarea frontierelor, care are drept rol să stăvilească valul de imigranţi ce încearcă să ajungă în Europa, urmează să-şi înceapă activitatea joi, la graniţa între Bulgaria şi Turcia, informează site-ul postului de televziune France24.

462 afișări
Imaginea articolului UE a înfiinţat o nouă agenţie pentru securizarea frontierelor externe şi repatrierea imigranţilor care nu au primit drept de azil

UE a înfiinţat o nouă agenţie pentru securizarea frontierelor externe şi repatrierea imigranţilor care nu au primit drept de azil

Agenţia Europeană pentru Frontieră şi Pază de Coastă va avea la dispoziţie aproximativ 1.500 de ofiţeri din 19 state membre ce pot fi mobilizaţi rapid în caz de urgenţă, de exemplu o creştere bruscă a numărului de imigranţi care încearcă să traverseze frontiera europeană printr-o anumită regiune.

În mod crucial, va "oferi sprijin tuturor statelor membre şi va putea identifica şi interveni pentru a remedia în avans punctele vulnerabile, şi nu atunci când este deja prea târziu," se afirma într-un comunicat din luna iunie al Comisiei Europene.

Agenţia ar urma să fie implicată şi în repatrierea imigranţilor care nu au primit drept de azil sau care sunt consideraţi că ar reprezenta o ameninţare de securitate.

Obiectivul pe termen lung al noii instituţii este acela de a permite ridicarea controalelor la frontieră în interiorul Blocului comunitar.

Inaugurarea agenţiei va avea loc la punctul de frontieră Kapitan-Andreevo între Bulgaria şi Turcia, la ceremonie urmând să participe o serie de oficiali europeni.

Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru Migraţie, Afaceri Interne şi Cetăţenie, a declarat că "De acum înainte, frontiera unui stat membru este frontiera tuturor statelor membre - atât legal, cât şi operaţional."

Anterior, UE se baza până acum pe Agenţia europeană pentru frontiere (Frontex) pentru a face faţă valului de imigranţi care încercau să pătrundă în spaţiul comunitar, însă, în condiţiile în care avea puteri limitate şi un personal redus, agenţia s-a dovedit ineficientă în îndeplinirea misiunii de patrulare a frontierelor externe ale UE.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici