UE anunţă un plan de combatere a rasismului. Ursula von der Leyen: „Este momentul să trecem la fapte”

  • UE anunţă un nou plan de combatere a rasismului care se va întinde pe o perioadă de cinci ani.
  • Anunţul a fost făcut de preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, care a declarat că a sosit momentul să trecem de la cuvinte la fapte.
343 afișări
Imaginea articolului UE anunţă un plan de combatere a rasismului. Ursula von der Leyen: „Este momentul să trecem la fapte”

UE anunţă un plan de combatere a rasismului. Ursula von der Leyen: „Este momentul să trecem la fapte”

Miercuri, cu ocazia discursului său privind starea Uniunii, preşedinta Ursula von der Leyen a anunţat că UE va avea un plan cincinal pentru eliminarea rasismului: „Progresele pe care le-am făcut în ceea ce priveşte combaterea rasismului şi a urii sunt fragile – în aceste domenii, progresele se obţin cu multă trudă, dar se pierd uşor. Aşadar acum a sosit momentul să trecem de la cuvinte la fapte. Acum este momentul să construim o Uniune cu adevărat antirasistă, nu numai condamnând rasismul, ci şi acţionând în consecinţă. Comisia va prezenta un plan de acţiune pentru a începe să transpună acest deziderat în realitate”, a declarat Ursula von der Leyen.

Printre altele, Comisia se va asigura că statele membre pun în aplicare pe deplin legislaţia UE relevantă şi va consolida în continuare cadrul juridic, dacă este necesar. Consolidarea ar putea viza în special domeniile în care nu există reglementări în materie de nediscriminare, cum ar fi activitatea de asigurare a respectării legii.

De asemenea, Comisia invită statele membre să facă uz cât mai mult de instrumentele pe care le au la dispoziţie, în special de finanţarea disponibilă în cadrul următorului buget pe termen lung al UE şi al instrumentului Next Generation EU. Planul de acţiune reuneşte actori de la toate nivelurile pentru a combate cu mai multă eficacitate rasismul din Europa, inclusiv prin adoptarea unor planuri naţionale în acest domeniu.

Discriminarea pe motive de origine rasială sau etnică este interzisă în UE. Cu toate acestea, aceste forme de discriminare încă există în societate şi mai mult de jumătate dintre europeni consideră că discriminarea este larg răspândită în ţara în care trăiesc. Potrivit Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA), 45 % din persoanele de origine nord-africană, 41 % din populaţia romă şi 39 % din persoanele de origine africană subsahariană s-au confruntat cu astfel de discriminări. 11 % dintre evrei s-au simţit discriminaţi din cauza faptului că sunt evrei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici