UE are "îngrijorări serioase" în privinţa reformelor propuse de preşedintele polonez Andrzej Duda

Comisia Europeană a anunţat, miercuri, că are "îngrijorări serioase" în privinţa reformelor propuse de către preşedintele polonez Andrzej Duda pentru instanţele ţării, relatează site-ul agenţiei Reuters.

251 afișări
Imaginea articolului UE are "îngrijorări serioase" în privinţa reformelor propuse de preşedintele polonez Andrzej Duda

UE are "îngrijorări serioase" în privinţa reformelor propuse de preşedintele polonez Andrzej Duda

Vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans, a transmis că proiectele de lege propuse de către Duda sunt inacceptabile.

"În această etapă preliminară a evaluării noastre, Comisia a observat că anumite aspecte din proiectele de lege prezintă îngrijorări serioase", a spus Timmermans.

Înaltul oficial european a cerut Varşoviei adaptarea proiectelor de lege la standardele UE privind independenţa sistemului judiciar, adăugând că eforturile în acest sens "vor reprezenta un test cheie pentru autorităţile poloneze ... dacă există sau nu disponibilitate pentru respectarea statului de drept".

Timmermans este cel care conduce demersul UE de sancţionare a Poloniei întrucât guvernul de la Varşovia este acuzat că a încălcat independenţa instanţelor. Vicepreşedintele CE a transmis că executivul Blocului comunitar este pregătit să folosească toate instrumentele necesare pentru a asigura că Polonia nu se îndepărtează de valorile democratice.

Preşedintele Poloniei este un aliat al partidului eurosceptic Dreptate şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare. De la câştigarea alegerilor în 2015, guvernul a avut mai multe diferende cu Comisia Europeană, ce variază de la refuzul de a accepta cotele obligatorii de relocare a imigranţilor la măsurile de reformare a sistemului judiciar şi cele împotriva mass-media.

La finele lunii iulie, Comisia Europeană a avertizat autorităţile poloneze să nu aplice nicio măsură pentru înlăturarea judecătorilor de la Curtea Supremă, în caz contrar Blocul comunitar fiind pregătit să iniţieze demersul pentru suspendarea drepturilor de vot ale Poloniei în UE.

Ulterior, Comisia Europeană a lansat procedura de sancţionare a Poloniei pentru încercările de subminare a independenţei justiţiei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici