UE interzice folosirea unor cuvinte, fiind considerate sexiste

Folosirea unor cuvinte ca domnişoară, doamnă sau oameni de stat (statesmen) au fost interzise de liderii Uniunii Europene pentru că sunt considerate sexiste, aceştia dând noi instrucţiuni de creare a unui limbaj "neutru", relatează Daily Mail, în ediţia electronică.

65 afișări
Imaginea articolului UE interzice folosirea unor cuvinte, fiind considerate sexiste

UE interzice folosirea unor cuvinte, fiind considerate sexiste

O broşură îi atenţionează pe politicienii europeni că trebuie să evite să se refere la starea civilă a femeilor, ceea ce înseamnă că Miss şi Mrs, Madame şi Mademoiselle, Frau şi Fraulein, Segnora şi Senorita, Domnişoară şi Doamnă etc. sunt cuvinte interzise.

Noile reguli nu se opresc aici. Acestea interzic eurodeputaţilor să spună sportivi (sportsmen) şi oameni de stat (statesmen), recomandând folosirea în locul acestora a cuvintelor atleţi şi lideri politici. Cuvântul pompieri (firemen) este interzis, iar stewardese ar trebui să devină însoţitoare de bord.

Expresia "police officers" (ofiţeri de poliţie) trebuie folosită în locul cuvintelor poliţist (policeman) sau poliţistă (policewoman), cu excepţia cazului când sexul ofiţerului este relevant. Singurele cuvinte care nu apar în broşură sunt chelner (waiter) şi chelneriţă (waiteress), ceea ce înseamnă că eurodeputaţii au scăpat cel puţin de o grijă atunci când îşi comandă cafeaua.

Aceşia au reacţionat cu neîncredere faţă de broşură, care a fost transmisă de secretarul general al Parlamentului European. "Este absurd. Am văzut instituţiile UE încercând să interzică cimpoaiele şi să dicteze forma bananelor, dar acum se pare că s-au hotărât să ne spună ce cuvinte să folosim", a apreciat Struan Stevenson, eurodeputat conservator scoţian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici