UE nu a reuşit să ajungă la un acord asupra unui pachet de finanţare de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina / Viktor Orban a blocat pachetul critic de ajutor financiar pentru Kiev

UE nu a reuşit să ajungă la un acord asupra unui pachet critic de ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, după ce premierul Ungariei, Viktor Orbán, s-a opus prin veto propunerii, punând sub semnul întrebării sprijinul pe care Europa îl va acorda în continuare Kievului.

2025 afișări
Imaginea articolului UE nu a reuşit să ajungă la un acord asupra unui pachet de finanţare de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina / Viktor Orban a blocat pachetul critic de ajutor financiar pentru Kiev

UE nu a reuşit să ajungă la un acord asupra unui pachet de finanţare de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina / Viktor Orban a blocat pachetul critic de ajutor financiar pentru Kiev

Eşecul trecerii finanţării, considerată crucială pentru stabilitatea financiară a Ucrainei până în 2024, survine după eşecurile repetate ale Congresului SUA de a ajunge la un acord asupra unui pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari propus de Casa Albă. Acest lucru a generat temeri legate de slăbirea hotărârii Occidentului de a susţine Kievul, care continuă să lupte împotriva Rusiei.

Liderii UE, care au negociat asupra pachetului până în zorii zilei de vineri, se vor întoarce la Bruxelles la începutul anului 2024 pentru discuţii privind finanţarea, cu posibile opţiuni de a oferi bani Kievului fără contribuţia lui Orban.

Eforturile eşuate au fost anunţate la câteva ore după ce liderii au convenit să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Moldova - o etapă importantă spre aderarea la UE a celor două ţări.

Comisia Europeană, organul executiv al UE, legase pachetul de finanţare pentru Ucraina - menit să sprijine bugetul Kievului pentru perioada 2024-27 - de o finanţare suplimentară mai largă de 21 de miliarde de euro pentru bugetul comun al blocului, inclusiv bani pentru migraţie şi apărare.

Liderii din 26 de ţări au aprobat suplimentarea, dar Orbán a refuzat să fie de acord, obligându-i să se reunească din nou în ianuarie, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care a prezidat summitul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici