UE respinge, pentru moment, solicitarea de interzicere a negării crimelor comunismului

UE consideră că nu sunt întrunite condiţiile pentru instaurarea unei legislaţii care să sancţioneze crimele comuniste, aşa cum este cazul pentru Holocaust, potrivit unui raport publicat joi pe site-ul Comisiei Europene.

19 afișări
Imaginea articolului UE respinge, pentru moment, solicitarea de interzicere a negării crimelor comunismului

UE respinge, pentru moment, solicitarea de interzicere a negării crimelor comunismului

"Comisia apreciază, în acest stadiu, că nu sunt îndeplinite condiţiile" pentru legiferarea cu privire la negarea crimelor atribuite comuniştilor, afirmă raportul transmis Parlamentului European şi guvernelor celor 27 de state membre UE.

"Dar problema trebuie păstrată pentru studiu", adaugă textul.

"Comisia Europeană este convinsă că UE are un rol de jucat (...) pentru înfruntarea moştenirii crimelor totalitarismului", subliniază documentul redactat de serviciile comisarului european pentru Justiţie, Viviane Reding.

Raportul subliniază însă marile disparităţi care există în dreptul ţărilor membre UE privind judecarea crimelor totalitarismului, inclusiv în ţările care au fost victime ale acestuia.

"Amintirea ororilor din trecut trebuie să fie un efort împărţit în cadrul UE. Trebuie ca expresia «trecutul vostru este trecutul nostru» să devină o realitate", apreciază raportul în concluziile sale.

"Păstrarea vie a memoriei" crimelor comise în Europa de regimurile totalitare este "o datorie colectivă" şi un semn de omagiu şi de respect faţă de victime.

Şase ţări fost comuniste ale UE au cerut recent la Bruxelles introducerea unei legislaţii europene care să sancţioneze negarea crimelor comunismului.

"Justiţia ar trebui să garanteze de principiu un tratament echitabil pentru victimele fiecărui regim totalitar", scriu miniştrii de Externe din Bulgaria, Ungaria, Letonia, Lituania, România şi Cehia.

În scrisoarea lor, adresată lui Reding, miniştrii cer sancţionarea "aprobării în public şi negarea crimelor totalitare", indiferent de regimul care se face responsabil.

Negarea crimelor comise de Germania nazistă este interzisă în numeroase ţări UE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici