UE şi OSCE insistă asupra importanţei alegerilor prezidenţiale din Ucraina: "Trebuie să reconstruim un dialog adevărat în Ucraina, între Rusia, UE şi Statele Unite"

Preşedintele OSCE şi miniştrii europeni de Externe au pledat, luni, pentru dialog şi au insistat asupra importanţei alegerilor prezidenţiale programate la 25 mai în Ucraina, în urma referendumurilor "ilegale" din estul ţării cu privire la independenţă.

171 afișări
Imaginea articolului UE şi OSCE insistă asupra importanţei alegerilor prezidenţiale din Ucraina: "Trebuie să reconstruim un dialog adevărat în Ucraina, între Rusia, UE şi Statele Unite"

UE şi OSCE insistă asupra importanţei alegerilor prezidenţiale din Ucraina: "Trebuie să reconstruim un dialog adevărat în Ucraina, între Rusia, UE şi Statele Unite" (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Trebuie să depunem toate eforturile pentru ca alegerile să se desfăşoare la 25 mai" în Ucraina, a declarat preşedintele în exerciţiu al OSCE, Didier Burkhalter, la sosirea la Bruxelles, pentru reuniunea miniştrilor europeni de Externe.

În acest scopt, "avem pentru câteva zile o oportunitate" în vederea unor "acţiuni concrete", a adăugat el.

OSCE l-a numit luni pe diplomatul german diplomatul Wolfgang Ischinger, un expert recunoscut în domeniul relaţiilor internaţionale, ca mediator, pentru a încerca stabilirea unui dialog între diferitele părţi implicate în criza din Ucraina.

"Cel mai important este să reconstruim un dialog adevărat în Ucraina, între Rusia, UE şi Statele Unite (...) Putem contribui la acest lucru (...) Trebuie să fim optimişti", a afirmat Didier Burkhalter, care s-a întâlnit săptămâna trecută la Moscova cu preşedintele rus Vladimir Putin.

"Ştim că acest lucru va fi foarte dificil, dar nu există altă cale", a apreciat, la rândul său, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier.

Omologul său britanic, William Hague, a insistat asupra "susţinerii foarte puternice" din partea UE pentru misiunea OSCE. El a apreciat că referendumurile organizate duminică în regiunile separatiste din estul Ucrainei "nu au nicio credibilitate" şi nu "au respectat niciun standard de transperenţă şi obiectivitate".

Uniunea Europeană a decis luni extinderea listei sancţiunilor specifice, în absenţa unei detensionări a situaţiei din Ucraina.

Treisprezece nume ale unor personalităţi ruse sau proruse au fost adăugate pe lista cu cele 48 de persoane deja vizate de interdicţii de călătorie şi blocarea averilor. Pe listă au fost introduse şi numele a două firme care au obţinut profit de pe urma anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, au precizat surse diplomatice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici