UE şi SUA cer ca Seif al-Islam Kadhafi să beneficieze de un proces echitabil

Uniunea Europeană şi Statele Unite solicită organizarea unui proces "echitabil" pentru Seif al-Islam Kadhafi, arestat sâmbătă în sudul Libiei, în timp ce Curtea Penală Internaţională a cerut extrădarea fiului fostului dictator libian.

245 afișări
Imaginea articolului UE şi SUA cer ca Seif al-Islam Kadhafi să beneficieze de un proces echitabil

UE şi SUA cer ca Seif al-Islam Kadhafi să beneficieze de un proces echitabil (Imagine: Mediafax Foto-AFP)

Premierul interimar libian, Abdel Rahim al-Kib, a dat asigurări că Seif al-Islam Kadhafi va avea parte de un proces "echitabil".

"Asigur poporul libian şi întreaga lume că Seif al-Islam şi apropiaţii săi vor beneficia de un proces echitabil în cursul căruia drepturile şi legile internaţionale vor fi respectate. Sistemul judiciar libian va comunica cu CPI pentru a se stabili unde va fi judecat Seif al-Islam", a subliniat premierul libian.

Washingtonul a cerut ca Seif al-Islam Kadhafi să fie tratat în mod "uman" şi să beneficieze de un proces "echitabil". Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Nicole Thompson, consideră că arestarea lui Seif al-Islam reprezintă "un nou pas" important pentru "viitorul păcii şi al democraţiei" din Libia.

Premierul Marii Britanii, David Cameron, a salutat arestarea lui Seif al-Islam, cerând organizarea unui proces care să respecte "normele internaţionale".

"Marea Britanie va oferi întreaga asistenţă necesară Guvernului libian şi Curţii Penale Internaţionale (CPI)", a subliniat Cameron.

La rândul său, Uniunea Europeană a cerut organizarea unui proces "echitabil" pentru fiul fostului dictator libian, în colaborare cu CPI, după ce această instanţă a comunicat că Libia are obligaţia extrădării suspectului. Procurorul CPI se va deplasa săptămâna viitoare în Libia pentru a discuta despre aspectele procedurale ale extrădării.

Alianţa Nord-Atlantică a comunicat că are încredere în autorităţile libiene pentru ca justiţia să îşi urmeze parcursul. "Avem încredere în autorităţile libiene şi în Curtea Penală Internaţională "pentru ca Libia să poată construi un stat de drept, respectând drepturile omului", a declarat Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al NATO.

Parisul a îndemnat Consiliul Naţional de Tranziţie din Libia să coopereze cu CPI în dosarul lui Seif al-Islam, suspectat de crime împotriva umanităţii.

Seif al-Islam Kadhafi, în vârstă de 39 de ani, a fost arestat în sudul Libiei, a declarat noul ministru libian al Justiţiei şi Drepturilor Omului, Mohammed al-Allagui. "Seif al-Islam, dat în urmărire de Curtea Penală Internaţională, a fost arestat în sudul Libiei", a declarat ministrul, care este membru al Consiliului Naţional de Tranziţie din Libia.

Şeful operaţiunilor CNT din Zenten, Bashir Taib, a dezvăluit că subordonaţii săi l-au arestat pe Seif al-Islam şi trei colaboratori ai acestuia în regiunea Ubari. "A fost transferat la Zenten", la 170 de kilometri sud-vest de Tripoli, precizează el.

CPI a emis pe 27 iunie mandat de arestare pe numele lui Seif al-Islam pentru presupusa implicare în crime împotriva umanităţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici