UE şi SUA vor anunţa un acord de furnizare de gaz natural lichefiat. Ţările europene încearcă să reducă dependenţa faţă de Rusia

Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii vor anunţa vineri un acord privind aprovizionarea Europei cu mai mult gaz natural lichefiat (GNL) din SUA, în timp ce liderii blocului european se întâlnesc pentru a-şi reduce dependenţa de combustibilii fosili din Rusia, anunţă Reuters.

1332 afișări
Imaginea articolului UE şi SUA vor anunţa un acord de furnizare de gaz natural lichefiat. Ţările europene încearcă să reducă dependenţa faţă de Rusia

Acordul, care va fi anunţat de preşedintele american Joe Biden şi de preşedintele executivului UE, Ursula von der Leyen, urmează unei zile de trei summituri la Bruxelles, în care liderii au criticat invazia Rusiei în Ucraina şi au oferit un nou sprijin Kievului.

Invazia Rusiei, principalul furnizor de gaz al Europei, a dus preţurile deja ridicate ale energiei la niveluri record şi a determinat UE să se angajeze să reducă consumul de gaz rusesc cu două treimi în acest an prin creşterea importurilor din alte ţări şi prin stimularea energiei regenerabile.

Biden a promis că Statele Unite vor livra Europei în acest an cu cel puţin 15 miliarde de metri cubi mai mult GNL decât era planificat anterior, au declarat surse familiare cu acest subiect.

Liderii UE vor discuta vineri despre măsurile suplimentare pe care le pot lua pentru a ţine în frâu facturile ridicate la energie.

Spania, Grecia şi alţii vor pleda pentru plafonarea preţurilor la energie şi intervenţia pe piaţă, în timp ce un grup care include Germania şi Olanda va respinge şi va încerca să amâne astfel de măsuri, a declarat un diplomat.

De asemenea, va fi abordată şi problema divizivă a impunerii unui embargo asupra energiei ruseşti, pe lângă seria de sancţiuni care vizează deja Moscova, dar nu se aşteaptă o decizie fermă.

Rusia furnizează 40% din necesarul de gaz al UE şi peste un sfert din importurile de petrol. Cei care depind cel mai mult de această aprovizionare - în special Germania - sunt reticenţi în a lua o măsură care ar avea un impact economic major.

Cei 27 de lideri se vor angaja, de asemenea, să înceapă să cumpere în comun gaze şi să umple depozitele înainte de iarna viitoare, pentru a crea un tampon împotriva unor noi şocuri în materie de aprovizionare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ue,
sua,
gaze,
rusia

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici