UE trimite forţe militare europene în Ciad

Uniunea Europeană a aprobat oficial, luni, trimiterea imediată a unei forţe militare în Ciad şi nord-estul Republicii Centrafricane, afectate de conflictul din Darfur şi de lipsă de securitate din cauza insurgenţei, se arată într-un comunicat.

1 afișare
Imaginea articolului UE trimite forţe militare europene în Ciad

UE trimite forţe militare europene în Ciad

"Decizia de a lansa operaţiunea din Ciad şi Republica Centrafricană a fost adoptată", arată o declaraţie a miniştrilor de Externe din cele 27 de state membre UE, reuniţi la Bruxelles.

"Conform rezoluţiei 1778 a Consiliului de Securitate al ONU" din septembrie 2007, Uniunea Europeană încredinţează forţei numite EUFOR Ciad-RCA sarcina de a "proteja personalul ONU", respectiv misiunea poliţiei Naţiunilor Unite şi cei 3.000 de poliţişti instructori, precum şi "civilii expuşi pericolului" şi "personalul umanitar". Aceasta "va facilita sosirea ajutorului umanitar", "contribuind la securizarea" regiunii.

EUFOR va supraveghea securitatea celor 241.000 de refugiaţi sudanezi veniţi din Darfur în estul Ciadului şi a altor 3.000 în nord-estul Republicii Centrafricane, precum şi a celor 179.000 de cetăţeni din Ciad şi 20.000 din Republica Centrafricană deplasaţi în interiorul ţărilor respective din cauza violenţelor.

Mandatul acestei forţe formate din circa 3.700 de militari, dintre care peste jumătate francezi şi restul din alte 13 ţări europene, este de un an.

Aceasta este cea mai importantă operaţiune militară a Uniunii Europene în afara continentului european şi fără asistenţa NATO, de când politica europeană în materie de apărare a devenit cu adevărat operaţională, în 2001.

EUFOR, a cărei desfăşurare a fost prevăzută iniţial pentru noiembrie, s-a confruntat cu adevărate probleme în a găsi metode logistice (transportul aerian, spitale), după cinci reuniuni ale militarilor europeni.

Cele trei naţiuni principale care au contribuit, Franţa (2.100 de militari), Irlanda şi Polonia (fiecare câte 400 de militari), vor furniza nucleul pentru trei batalioane care vor fi desfăşurate în această zonă de mai multe sute de mii de kilometri pătraţi. Suedia va furniza 200 de soldaţi, în cadrul gărzii din Abeche (estul Ciadului).

Alte zece ţări au promis diverse contribuţii la EUFOR, potrivit unei liste neoficiale: Austria, Belgia, Spania, Finlanda, Grecia, Italia, Olanda, Portugalia, România şi Slovenia. Unele dintre aceste ţări urmează însă să confirme această contribuţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici