UE vrea să implementeze un sistem de supraveghere strictă a străinilor care intră în zona Schengen

Comisia Europeană a prezentat miercuri un proiect privind securitatea la frontieră, în cadrul căruia va fi implemnetat un sistem de amprentare digitală a cetăţenilor străini care vizitează zona de liberă circulaţie a celor 24 de state europene.

1 afișare
Imaginea articolului UE vrea să implementeze un sistem de supraveghere strictă a străinilor care intră în zona Schengen

UE vrea să implementeze un sistem de supraveghere strictă a străinilor care intră în zona Schengen

Registrul electronic, similar unui sistem adoptat de Statele Unite după atacurile de la 11 septembrie 2001, ar putea fi funcţional începând cu 2015, dacă guvernele şi parlamentarii europeni aprobă proiectul, potivit Executivului Uniunii Europene.

Comisia Europeană susţine că sistemul, care face parte dintr-o serie de măsuri de combatere a terorismului, a crimei organizate şi imigraţiei ilegale, este menit să protejeze graniţele blocului comunitar, întrucât în prezent călătorii europeni pot trece graniţa fără a fi supuşi controlului la frontieră în oricare dintre cele 24 de state din zona Schengen.

"Acest pachet propune noi măsuri de control la frontieră... folosind cea mai avansată tehnologie, pentru a atinge cel mai înalt nivel de securitate", a explicat comisarul european pentru Securitate şi Justiţie, Franco Frattini.

Sistemul de înregistrare electronică a intrărilor şi ieşirilor ar putea fi articulat cu un formular care să fie completat în avans pe Internet, de către cei care vor să călătorească în spaţiul european.

Aceste măsuri suplimentare de securitate ar putea fi compensat de proceduri de verificare rapidă şi automată a călătorilor înregistraţi.

Toate statele UE, cu excepţia Marii Britanii, Irlandei, Ciprului, României şi Bulgariei, fac parte din spaţiul Schengen, căruia îi aparţin şi Islanda şi Norvegia, care nu sunt membre UE.

Registrul electronic de intrări şi ieşiri ar putea stoca amprente şi fotografii ale cetăţenilor străini care intră în spaţiul Schengen şi care intenţionează să rămână pe o perioadă mai mare de trei luni, susţine Comisia Europeană. Acelaşi sistem ar înregistra şi ora şi locul intrării, durata şederii autorizate, putând alerta autorităţile dacă o persoană depăşeşte această perioadă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici