UE vs Rusia, frontul din Africa. Blocul comunitar este pregătit să impună sancţiuni statelor care folosesc mercenari ruşi

Uniunea Europeană a avertizat miercuri ţările din zona Sahel să nu angajeze mercenari ruşi şi a subliniat că este pregătită să impună sancţiuni.

6371 afișări
Imaginea articolului UE vs Rusia, frontul din Africa. Blocul comunitar este pregătit să impună sancţiuni statelor care folosesc mercenari ruşi

UE vs Rusia, frontul din Africa. Blocul comunitar este pregătit să impună sancţiuni statelor care folosesc mercenari ruşi

Guvernul interimar din Mali a acceptat prezenţa pe teritoriul său a contractorilor de securitate ai Grupului Wagner. Luna trecută, UE a aplicat sancţiuni împotriva a opt persoane şi a trei companii petroliere cu legături cu compania Wagner, care este acuzată de încălcări ale drepturilor omului în Republica Centrafricană, Libia şi Siria, relatează AP.

Avertismentul UE a fost lansat în cadrul unei serii de întâlniri între şeful politicii externe a blocului comunitar, Josep Borrell, şi miniştrii de externe din Ciad, Mali, Mauritania şi Niger.

Borrell a declarat că a subliniat "profunda îngrijorare a UE în urma confirmării desfăşurării de mercenari ruşi în Mali şi a marelui pericol pe care aceasta îl reprezintă pentru populaţia civilă. Metodele acestui grup sunt incompatibile cu eforturile noastre colective în materie de securitate şi dezvoltare".

Într-o lungă conversaţie cu ministrul de externe Abdoulaye Diop, Borrell a insistat asupra faptului că "Uniunea Europeană doreşte să rămână angajată în Mali şi în regiunea Sahel, dar nu cu orice preţ".

Principala preocupare a europenilor în regiunea Sahel, importantă din punct de vedere strategic, dar instabilă, este decizia guvernului interimar din Mali de a amâna până în 2026 alegerile prevăzute pentru luna viitoare.

Ca răspuns, grupul regional vest-african ECOWAS a impus sancţiuni economice mai dure asupra Mali. UE a stabilit un cadru pentru a impune propriile măsuri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici