Ultimele zile ale lui Osama bin Laden, prezentate într-un documentar pe National Geographic Channel - FOTO

Ultimele zile ale lui Osama bin Laden şi modul în care a fost eliminat principalul terorist al lumii vor fi prezentate în documentarul "Osama bin Laden: Finalul", difuzat în premieră pe National Geographic Channel pe 2 mai, de la ora 21.00, informează televiziunea.

700 afișări
Imaginea articolului Ultimele zile ale lui Osama bin Laden, prezentate într-un documentar pe National Geographic Channel - FOTO

Ultimele zile ale lui Osama bin Laden, prezentate într-un documentar pe National Geographic Channel (Imagine: channel.nationalgeographic.com)

Documentarul beneficiază de contribuţia unor foşti agenţi CIA şi SEAL, a unor oficiali guvernamentali de rang înalt, printre care şi generalul în retragere şi directorul CIA David Petraeus.

Totodată, jurnalistul Peter Bergen s-a deplasat în Pakistan pentru a găsi răspunsuri la faţa locului, informaţiile fiind prezentate în acest documentar. Peter Bergen a fost primul căruia Bin Laden i-a dezvăluit intenţia sa de a declanşa un război terorist împotriva Occidentului şi face parte dintre puţinii oameni care l-au întâlnit.

Bergen, cel care a realizat primul interviu al lui Bin Laden pentru o televiziune occidentală, a călătorit pentru documentarul "Osama bin Laden: Finalul" la Abbottabad, Pakistan, locul unde a fost găsită reşedinţa fortificată a lui Bin Laden. Acolo, Bergen a aflat informaţii de la oficialii serviciilor de securitate pakistaneze, de la vecini, de la martorii oculari ai atacului şi de la arhitectul care a proiectat reşedinţa.

Pentru prima oară, generalul în retragere David Petraeus, acum director al CIA, dezvăluie în documentar faptul că operaţiunea a fost atât de delicată încât el a fost singura persoană din sediul NATO din Afganistan care cunoştea ţinta.

În calitate de comandant în cadrul forţelor armate ale Statelor Unite din Afganistan la momentul raidului, "eram singurul care fusese informat, deoarece o parte din forţele aflate sub comanda mea puteau fi angajate într-o serie de operaţiuni de contingenţă", spune David Petraeus. Acesta a urmărit agenţii SEAL din centrul său de operaţiuni speciale din sediul NATO din Kabul. "Am cerut tuturor, cu excepţia unei persoane, să plece şi apoi am monitorizat totul cu ajutorul sistemelor de comandă şi control disponibile în centrul nostru", a mai spus David Petraeus.

Misiunea SEAL, cu numele de cod "Suliţa lui Neptun", s-a încheiat cu eliminarea ţintei - Osama bin Laden - în ucis în 2 mai 2011. "Poate oamenii îşi vor închipui că au fost îmbrăţişări şi felicitări pentru rezultatul obţinut, dar acesta n-a fost un meci de fotbal", a spus David Petraeus. "Suntem o organizaţie militară profesionistă care a efectuat o operaţiune extraordinară", a precizat Petraeus.

Pe lângă generalul Petraeus, filmul prezintă detalii noi oferite de cei din cercul apropiat al acestuia, despre cum a fost atacul organizat de la cele mai înalte niveluri ale guvernului american. Telespectatorii vor afla mărturisirile celor din administraţie referitoare la momentele de maximă tensiune ale raidului - printre care acela în care unul dintre elicopterele Blackhawk s-a prăbuşit, producând temeri de moment cum că misiunea ar putea fi abandonată - până în momentul în care guvernul pakistanez a pregătit avioane pentru a răspunde evenimentelor necunoscute.

În documentar vor mai fi difuzate interviuri cu fostul director al CIA şi actual director al Agenţiei Naţionale de Securitate, Michael Hayden, fostul şef al Centrului Naţional de Contraterorism, Michael Leiter, consilierul pe probleme de securitate internă şi contraterorism, John Brennan, purtătorul de cuvânt al armatei pakistaneze, generalul-maior Athar Abbas, căpitanul de corvetă în rezervă din cadrul forţelor SEAL Eric Greitens, fostul analist CIA Philip Mudd, corespondentul Associated Press pe probleme de spionaj şi contraterorism Kimberly Dozier, şi reporterul Associated Press Adam Goldman.

"Osama bin Laden: Finalul" este produs de Story House Productions pentru National Geographic Channel. Carsten Oblaender este producătorul executiv pentru Story House Productions. David Lyle este şeful diviziei globale de documentare pentru National Geographic Channels International.

National Geographic Channels International (NGCI) este o companie deţinută de National Geographic Television (NGT) şi FOX Entertainment Group. NGCI sprijină angajamentul Societăţii National Geographic de a explora, proteja şi educa prin cele şase canale ale sale: National Geographic Channel, National Geographic Channel HD, Nat Geo Wild, Nat Geo Wild HD, Nat Geo Adventure şi Nat Geo Music. La nivel global, National Geographic Channel (inclusiv NGC U.S. care este o companie joint-venture între NGT şi Fox Cable Networks Group) este disponibil în 370 milioane de case din 188 de ţări, în 37 de limbi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici