Ultranaţionalist sârb Vojislav Seselj: Dacă Bosnia va deveni independentă, râuri de sânge vor curge pe teritoriul ţării

Liderul ultranaţionalist sârb Vojislav Seselj anunţa că "râuri de sânge" vor curge în Bosnia dacă aceasta devine independentă, a afirmat luni acuzarea în rechizitoriul său în faţa Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie.

517 afișări
Imaginea articolului Ultranaţionalist sârb Vojislav Seselj: Dacă Bosnia va deveni independentă, râuri de sânge vor curge pe teritoriul ţării

Vojislav Seselj (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"El a avertizat: dacă Bosnia va deveni independentă, râuri de sânge vor curge pe teritoriul bosniac", a declarat procurorul Mathias Marcussen, începându-şi rechizitoriul în faţa TPI, la Haga.

"Ameninţarea cu râuri de sânge a devenit o crudă realitate" după proclamarea independenţei Bosniei-Herţegovina în 1992, a continuat magistratul.

Procesul preşedintelui Partidului Radical Sârb (SRS), în vârstă de 57 de ani, care continuă să-şi conducă formaţiunea din celula sa de la Haga, a început în 2007.

Acuzarea ar urma să ceară marţi sau miercuri o pedeapsă împotriva acuzatului, care se apără singur şi va avea cuvântul între 12 şi 15 martie.

Reţinut din 2003 la centrul de detenţie al TPI de la Haga după ce s-a predat voluntar, Vojislav Seselj este judecat pentru crime comise în Bosnia şi în Croaţia între 1991 şi 1993 împotriva unor civili de altă etnie decât sârbi, în principal croaţi şi musulmani.

Calificat de acuzare drept "propagandist şef al Marii Serbii", el este vizat de trei capete de acuzare pentru crime împotriva umanităţii şi şase capete de acuzare pentru crime de război, între care persecuţii, deportări, crime şi tortură.

El este acuzat că a recrutat voluntari care aveau legături cu SRS şi că i-a îndoctrinat pentru a comite crime de o "violenţă şi o brutalitate deosebite", potrivit acuzării.

"Acuzatul nu este doar un sergent care recruta pentru un război legitim, ci un fanatic care a luat parte la o organizaţie criminală comună", a precizat procurorul.

"Trupele sale, cunoscute sub numele «Seseljevci» (oamenii lui Seselj), au comis numeroase crime şi au devenit atât de celebre încât erau cunoscute de organizaţiile internaţionale", a continuat reprezentantul acuzării.

În cursul procesului, 72 de martori au fost citaţi de acuzare, nouă de judecători şi nici unul de acuzat, care pledează nevinovat.

El este acuzat că a pus la punct o "organizaţie criminală comună" cu preşedintele Slobodan Miloşevici şi cu liderul politic al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzici.

Aceasta avea ca scop, potrivit acuzării, "purificarea etnică" a regiunilor din Bosnia, Croaţia şi Serbia pentru a stabili un stat dominat de sârbi, alungând cu forţa populaţia musulmană şi croată.

Vojislav Seselj a fost cercetat de trei ori în cursul procesului, pentru ultraj la adresa Curţii, pentru că a divulgat informaţii ce permiteau identificarea unor martori protejaţi. El a fost condamnat la 31 octombrie 2011 la 18 luni de închisoare.

Acuzatul a fost spitalizat de mai multe ori începând din ianuarie. Potrivit partidului său, Seselj are probleme cardiace.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici