Umarov adaugă SUA, Marea Britanie şi Israelul pe lista ţintelor jihadului

Liderul rebelilor musulmani din Cecenia, Doku Umarov, apreciază că Statele Unite, Marea Britanie şi Israelul ar trebui să figureze pe lista ţintelor legitime ale jihadului, alături de forţele de securitate ruseşti, relatează BBC România.

2 afișări

Liderul separatist cecen a făcut această declaraţie în cursul lunii octombrie, aparent pentru a coincide cu aniversarea preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, însă înregistrarea a ajuns abia acum la postul Radio Free Europe/Radio Liberty, susţinut de Statele Unite.

Potrivit înregistrării video, liderul rebel îi consideră inamici pe toţi cei care atacă musulmani în lume. El a insistat asupra luptelor din Afganistan, Irak, Somalia şi teritoriile palestiniene şi a ajuns la concluzia că Statele Unite, Marea Britanie şi Israelul ar trebui să devină ţinte în cadrul jihadului global.

Rebelii din Cecenia se adăpostesc în munţii din sudul republicii, dar - după cel de-al doilea război din Cecenia lansat în urmă cu opt ani de preşedintele Putin - estimările arată că numărul combatanţilor s-ar fi redus la mai puţin de o mie, iar atacurile lor asupra forţelor de securitate ruseşti sunt rare.

Cu toate acestea, alţi lideri separatişti ceceni au fost nemulţumiţi de declaraţia lui Doku Umarov temându-se că rebelii vor fi etichetaţi drept fundamentalişti şi nu ca separatişti care luptă pentru scoaterea Ceceniei de sub controlul Moscovei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici