Un al doilea suspect în complotul împotriva Rezervei Federale a fost arestat în SUA

Un californian, arestat pentru utilizarea unor site-uri pornografice pedofile, avea legături cu tânărul din Bangladesh al cărui plan de a produce un atentat la sediul Rezervei Federale din New York a fost dejucat.

149 afișări
Imaginea articolului Un al doilea suspect în complotul împotriva Rezervei Federale a fost arestat în SUA

Un al doilea suspect în complotul împotriva Rezervei Federale a fost arestat în SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit cotidianului, Howard Willie Carter a fost arestat după ce un agent FBI a descoperit un laptop într-o pubelă, în apropiere de locuinţa acestuia, la San Diego, pe hard drive-ul căruia se aflau aproximativ 1.000 de imagini şi trei înregistrări video pronografice cu copii, scrie New York Times în ediţia de vineri.

După ce l-au identificat pe Carter ca proprietar al calculatorului, anchetatorii au găsit e-mail-uri adresate lui "Yaqeen", nume care figurează în ancheta cu privire la complotul vizând comiterea unui atentat.

Quazi Mohammad Rezwanul Ahsan Nafis, în vârstă de 21 de ani, a fost arestat după ce a încercat să detoneze ceea ce el credea că este o bombă de 450 de kilograme. Însă dispozitivul, care nu era operaţional, i-a fost furnizat de agenţi FBI infiltraţi, potrivit procurorului federal.

Times a scris că Howard Willie Carter era plasat sub supraveghere de la începutul lui august şi că anchetatorii au aşteptat ca mai întâi să fie arestat Nafis, pentru a-l aresta şi pe el.

Procurorul federal din Brooklyn a anunţat că Nafis a sosit în Statele Unite în ianuarie, cu o viză pentru studii, cu scopul de a pregăti un atentat, şi a încercat să contacteze Al-Qaida şi potenţiali recruţi.

Unul dintre aceşti recruţi a fost un informator FBI, care a participat la complot cu scopul de a supraveghea pregătirile.

Într-o declaraţie scrisă, Nafis a prevăzut să revendice actul în numele Al-Qaida, numindu-l "prea iubitul" pe Osama ben Laden, fondatorul acestei reţele teroriste, şi precizând că vrea să "distrugă America", cea mai eficientă modalitate de a face acest lucru fiind, în opinia sa, vizarea economiei americane.

Acuzat de tentativă de utilizare a unei arme de distrugere în masă şi de susţinere acordată Al-Qaida, el riscă închisoarea pe viaţă.

Sediul Rezervei Federale, care face parte din reţeaua Băncii centrale americane, adăposteşte unul dintre cele mai importante stocuri de aur din lume, majoritatea sub formă de lingouri depuse de către alte ţări.

Familia tânărului din Bangladesh a dat asigurări joi că acesta, un musulman pios, nu a dat niciodată vreun semn de radicalizare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici