Un american a fost arestat în Coreea de Nord

Un cetăţean american a fost arestat pentru că ar fi pătruns ilegal pe teritoriul Coreei de Nord, trecând frontiera cu China, a anunţat, joi, agenţia oficială nord-coreeană KCNA.

19 afișări
Imaginea articolului Un american a fost arestat în Coreea de Nord

Un american a fost arestat în Coreea de Nord (Imagine din arhivă; Mediafax Foto/AFP)

Bărbatul, a cărui identitate nu a fost precizată, a fost arestat luni, potrivit agenţiei nord-coreene, recepţionată la Seul.

"Un american a fost arestat pentru că a traversat la data de 25 ianuarie frontiera între DPRK (Republica Democrată Populară Coreeană) şi China", a anunţat agenţia, precizând că bărbatul face obiectul unei anchete.

La Washington, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că nu este la curent cu acest caz.

Este cel de-al doilea american arestat în decurs de o lună pentru intrare ilegală în această ţară comunistă, după reţinerea, la 25 decembrie, a unui misionar, Robert Park, cetăţean american de origine coreeană.

"Deocamdată nu avem nicio informaţie cu privire la intrarea (în Coreea de Nord) a unui alt american", a declarat Jo Sung-rae, un sud-coreean de confesiune creştină care urmăreşte cazul lui Robert Park.

Park are 28 de ani şi trăieşte în oraşul Tucson (Arizona, sud-vestul Statelor Unite). El a traversat apele îngheţate ale fluviului Tumen care desparte China de Coreea de Nord şi a intrat pe teritoriul nord-coreean.

El ducea un mesaj adresat preşedintelui nord-coreean, Kim Jong-Il, în care îi solicita eliberarea prizonierilor politici şi adoptarea unor măsuri care să asigure condiţii de viaţă mai bune şi o mai bună protecţie a drepturilor omului în Coreea de Nord, potrivit asociaţiei din care face parte. "Viaţă şi libertate pentru toţi nord-coreenii: 2009".

Departamentul de Stat american s-a declarat "preocupat" de informaţiile referitoare la arestarea sa şi a încercat să îl contacteze prin intermediul ambasadei suedeze la Phenian, care reprezintă interesele americane.

În martie 2009, două jurnaliste americane au fost arestate în Coreea de Nord, după ce au traversat, involuntar, susţin ele, frontiera venind dinspre China, în timp ce realizau un reportaj despre traficul cu fiinţe umane între cele două ţări.

Condamnate la 12 ani de muncă silnică, ele au fost eliberate în august, după mai mult de patru luni petrecute în detenţie, în urma unei misiuni la Phenian a fostului preşedinte american Bill Clinton.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici