Un american închis aproape 30 de ani pentru răpire şi viol a fost eliberat după ce probele ADN au arătat că e nevinovat

După ce un bărbat din California a petrecut aproape trei decenii în închisoare pentru condamnări pentru răpire, agresiune sexuală şi jaf, noi teste ADN au arătat că bărbatul era nevinovat de aceste infracţiuni, a anunţat un procuror.

630 afișări
Imaginea articolului Un american închis aproape 30 de ani pentru răpire şi viol a fost eliberat după ce probele ADN au arătat că e nevinovat

Sursa foto: Twitter

Gerardo Cabanillas a fost exonerat săptămâna trecută, la 28 de ani după ce a fost acuzat de jefuirea unui bărbat şi a unei femei şi de răpirea şi agresarea sexuală a femeii în Los Angeles, în 1995, a declarat marţi procurorul districtului Los Angeles County, George Gascón.
 
"Mă aflu aici, alături de voi, cu un profund sentiment de responsabilitate în calitate de procuror districtual pentru a aborda o tragică eroare judiciară şi pentru a sărbători exonerarea şi eliberarea din închisoare a unui om nevinovat", a declarat Gascón în timpul unei conferinţe de presă.
 
În ianuarie 1995, un bărbat şi o femeie au fost jefuiţi sub ameninţarea armei de către doi bărbaţi care au agresat-o şi sexual pe femeie, a declarat procurorul districtual. La câteva zile după crimă, Cabanillas, pe atunci în vârstă de 18 ani, a fost arestat pentru că, în general, corespundea descrierii unuia dintre suspecţi, a declarat Gascón.
 
"Cabanillas a susţinut întotdeauna că, la data arestării sale, a fost constrâns de către detectivul anchetator să facă o mărturisire falsă cu promisiunea că va fi eliberat condiţionat", a declarat Gascón.
 
În ciuda faptului că nu există dovezi fizice care să-l lege pe Cabanillas de crimă, acesta a fost acuzat de 14 infracţiuni, potrivit lui Gascón.
 
Cabanillas a insistat că este nevinovat pe parcursul unui proces, dar în cele din urmă a fost condamnat la închisoare pe viaţă.
 
În 2019, avocaţii lui Cabanillas de la California Innocence Project, o organizaţie non-profit care se ocupă de eliberarea din închisoare a persoanelor condamnate pe nedrept, au depus o moţiune pentru ca probele ADN legate de victima agresiunii sexuale din 1995 să fie testate, a declarat procurorul districtual. Niciunul dintre testele ADN nu se potrivea cu cel al lui Cabanillas, a spus el.
 
Cabanillas a fost eliberat condiţionat dintr-o închisoare în luna mai, potrivit biroului procurorului districtual. El a fost eliberat definitiv la 21 septembrie, când un judecător de la Curtea Superioară a comitatului Los Angeles a anulat condamnarea sa şi l-a găsit nevinovat, relatează CNN.
 
Alissa Bjerkhoel, directorul interimar al California Innocence Project, a declarat că exonerarea este "dulce-amară".
 
"Îndreptarea unei greşeli în aceste circumstanţe este profundă", a declarat Bjerkhoel în timpul conferinţei de presă de marţi. "Pagubele colosale provocate din cauza acestei condamnări nedrepte nu pot fi măsurate. Gerardo a ratat o viaţă în lumea liberă".
 
Anchetatorii de la biroul procurorului districtual au folosit noile teste ADN pentru a identifica un nou suspect, care se află în custodie în legătură cu o crimă care nu are legătură cu aceasta, a declarat Gascón.
 
Gascón a spus că bărbatul corespunde descrierii suspectului şi "a continuat să comită mai multe infracţiuni grave în aceeaşi zonă, inclusiv mai multe violuri şi crime".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici