Un asasin al-Qaida deţinut la Guantanamo a fost informator pentru MI6

Un membru al-Qaida, Adil Hadi al Jazairi bin Hamlili, acuzat că a bombardat două biserici creştine şi un hotel de lux în Pakistan, în 2002, lucra concomitent pentru serviciul britanic de informaţii MI6, potrivit unor dosare despre deţinuţii de la Guantanamo.

76 afișări
Imaginea articolului Un asasin al-Qaida deţinut la Guantanamo a fost informator pentru MI6

Un asasin al-Qaida deţinut la Guantanamo a fost informator pentru MI6 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Adil Hadi al Jazairi ben Hamlili, un cetăţean algerian descris ca un "facilitator, curier, răpitor şi asasin al-Qaida", a fost deţinut în Pakistan, în 2003, fiind trimis, ulterior, la închisoarea militară americană de la Guantanamo (Cuba), relatează The Guardian în ediţia online.

Dar, potrivit dosarului său "de evaluare", unul dintre cele 759 de dosare individuale obţinute de The Guardian, interogatorii americani erau convinşi că acesta acţiona, în mod simultan, ca informator al serviciilor britanice şi canadiene.

După capturarea sa, în iunie 2003, a fost transferat la Bagram, la nord de Kabul, unde a fost supus la numeroase "interviuri obişnuite" cu personal CIA.

Aceştia au descoperit că "a ascuns date importante serviciilor canadian şi britanic de informaţii şi era o ameninţare la adresa personalului american şi aliat în Afganistan şi Pakistan". Potrivit dosarelor, el le-a spus interogatorilor că avea o afacere de export de covoare la Peshawar. Dar CIA ştia că este informator MI6 şi al serviciilor canadiene de trei ani, suspectându-l de joc dublu.

Potrivit informaţiilor americane, cele două agenţii de spionaj l-au recrutat în decembrie 2000, "din cauza legăturilor sale cu membri ai numeroaselor grupări al-Qaida care operau în Afganistan şi Pakistan". Dosarele nu specifică ce fel de informaţii ascundea, dar conţin rapoarte, chiar dacă defectuoase, care-l leagă pe algerian de trei atacuri teroriste majore în Pakistan, comise în acea perioadă.

Khalid Sheikh Mohammed, organizatorul atentatelor de la 11 septembrie, le-a spus interogatorilor că "Abu Adil", pseudonim utilizat de Hamlili, a orchestrat un atac cu grenadă în martie 2002 la o biserică protestantă, în Islamabad, în care au fost ucise cinci persoane, inclusiv un diplomat american şi fiica sa. A mai spus că acesta mai este responsabil de un atac, în decembrie 2002, într-o biserică din Punjab. El mai afirmă că i-a oferit aproximativ 3.540 de dolari pentru a le comite.

Separat, rapoarte de informaţii americane afirmă că Hamlili este "posibil implicat" în atacul cu bombă de la hotelul Sheraton, din Karachi, în mai 2002, în care au fost ucişi 11 ingineri francezi, specializaţi în domeniul submarinelor, şi doi pakistanezi. Dar informaţiile secrete împotriva acestui algerian, în vârstă de 35 de ani, trimis acasă în ianuarie 2011, par foarte viciate, ca multe acuzaţii din dosarele de la Guantanamo, comentează cotidianul. El a luptat contra forţelor sovietice în Afganistan, a lucrat ca translator pentru Ministerul de Externe şi pentru serviciile de informaţii talibane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici