Un autobuz a fost incendiat, iar poliţia a tras cu gloanţe de cauciuc în Irlanda de Nord

Un autobuz a fost incendiat, iar poliţia a tras cu gloanţe de cauciuc împotriva manifestanţilor, vineri, în Ulster în cadrul unor noi manifestaţii împotriva deciziei primăriei din Belfast de a nu mai arbora permanent drapelul britanic, a anunţat poliţia.

209 afișări
Imaginea articolului Un autobuz a fost incendiat, iar poliţia a tras cu gloanţe de cauciuc în Irlanda de Nord

Un autobuz a fost incendiat, iar poliţia a tras cu gloanţe de cauciuc în Irlanda de Nord (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Manifestanţii au aruncat cu cocteiluri Molotov, cărămizi şi sticle împotriva poliţiei, vineri, în cartierul protestant Rathcoole din Newtownabbey, şi în Carrickfergus, două localităţi situate la circa 15 kilometri nord de Belfast, capitala Irlandei de Nord (Ulster), potrivit poliţiei.

La Carrickfergus, unde incidentele continuau la începutul serii, poliţia a ripostat cu gloanţe de cauciuc.

La Newtownabbey, un autobuz a fost incendiat. Vehiculul ardea vineri seara în timp ce manifestanţii erau dispersaţi, a constatat un jurnalist al AFP.

La Belfast, mai multe străzi au fost blocate de manifestanţii purtând pe umeri Union Jack, drapelul britanic, în cadrul unei operaţiuni intitulate "oprire".

De peste o lună, sunt organizate periodic manifestaţii în Irlanda de Nord, provincie britanică semiautonomă, pentru a protesta faţă de decizia luată la 3 decembrie de consiliul municipal din Belfast, de a nu mai arbora Union Jack pe clădirea primăriei. 

Aproximativ 60 de poliţişti au fost răniţi şi circa 100 de persoane au fost arestate de la începutul lui decembrie.

Irlanda de Nord, care din 2007 are un Guvern biconfesional, s-a confruntat cu 30 de ani de violenţe intercomunitare soldate cu 3.500 de morţi. Aceste violenţe au opus protestanţii unionişti care vor menţinerea Irlandei de Nord în Marea Britanie şi republicanii catolici susţinători ai unei uniri cu Republica Irlanda.

În pofida acordului de pace din 1998, care a stabilit o partajare a puterii între catolici şi protestanţi, incidente sporadice se produc în continuare în provincie. 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici