Un avion de pasageri s-a prăbuşit în R.D. Congo

Peste 70 de persoane au fost ucise şi alte 45 rănite când un avion comercial congolez, care decolase din oraşul Goma, din estul Republicii Democrate Congo, s-a prăbuşit peste o piaţă aglomerată şi a luat foc, au declarat martorii oculari şi oficialii.

30 afișări
Imaginea articolului Un avion de pasageri s-a prăbuşit în R.D. Congo

Un avion de pasageri s-a prăbuşit în R.D. Congo (Imagine: Mediafax Foto)

"Este un avion al companiei Hewa Bora Airways având la bord 60 - 70 pasageri", a declarat Kemal Saiki, purtătorul de cuvânt al Misiunii ONU în R.D.Congo.

Cel puţin şapte persoane aflate la bord - inclusiv doi piloţi şi doi copii - au supravieţuit accidentului avionului de pasageri aparţinând companiei Hewa Bora Airways, din Goma, a declarat guvernatorul local. Se presupune că şi alţi supravieţuitori ar fi fost recuperaţi.

Peste 45 de persoane au fost rănite în accident, ultimul dezastru aviatic din acest stat african de mărimea Europei occidentale, care încă se recuperează după război.

Avionul se îndrepta către capitala congoleză Kinshasa, când s-a prăbuşit peste o piaţă aglomerată din districtul Birere. Oficialii au declarat iniţial că este vorba despre un Boeing 727.

"Mă aflam pe locul meu, cu centura pusă. A fost un accident de amploare. Am sărit afară şi am fugit. Puteam simţi focul în spatele nostru", a declarat unul dintre supravieţuitori, Frederic Katemo, în vârstă de 51 de ani, care are numai o contuzie la un picior şi părul ars. Vârful avionului şi carlinga au rămas aproape intacte.

Locuitorii din zonă au auzit o explozie puternică ce a distrus cel puţin o clădire şi a declanşat incendii în alte câteva. Un nor gros de fum se ridica de la locul accidentului.

"O jumătate a avionului s-a rupt. Partea din spate a fost cuprinsă de flăcări. Oamenii vin cu găleţi de apă pentru a stinge focul. ONU este aici, încercând să ţină mulţimea la distanţă", a declarat un martor ocular.

Guvernatorul provinciei Kivu de Nord, Julien Paluku, a declarat pentru Reuters că avionul avea la bord 79 de pasageri şi şase membri ai echipajului. "Şase persoane au fost salvate, doi piloţi şi patru pasageri, inclusiv doi copii", a precizat el.

Un oficial al Crucii Roşii congoleze a declarat că bilanţul victimelor ar putea creşte, dar recuperarea cadavrelor este tot mai dificilă din cauza incendiului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici