Un avion de vânătoare rus a zburat la câţiva metri de un avion suedez de interceptare a semnalelor

Serviciile suedeze de informaţii au dat publicităţii imagini cu un avion de vânătoare rus care a zburat la numai câţiva metri de o aeronavă suedeză de interceptare a semnalelor, denunţând o "tendinţă în creştere" în spaţiul aerian internaţional, relatează site-ul TheLocal.se.

2330 afișări
Imaginea articolului Un avion de vânătoare rus a zburat la câţiva metri de un avion suedez de interceptare a semnalelor

Un avion de vânătoare rus a zburat la câţiva metri de un avion suedez de interceptare a semnalelor (Imagine: www.thelocal.se)

Fotografia a fost publicată de FRA, o agenţie suedeză care furnizează informaţii secrete Guvernului, şi prezintă un avion rus de tip SU27. FRA a precizat într-un comunicat că Rusia a devenit "mult mai agresivă" în ultimele luni şi a confirmat că un avion de vânătoare rus a zburat la o distanţă "neobişnuit de provocatoare" de o aeronavă suedeză.

"Nu putem comenta când şi unde s-a întâmplat, dar putem spune că este un exemplu de comportament cu care nu eram obişnuiţi înainte", a declarat directorul de comunicare al FRA, Anni Bölenius.

Zborurile de interceptare a semnalelor sunt efectuate de FRA în special pentru a apăra teritoriul suedez şi pentru a sprijini Forţele armate suedeze. "Toate activităţile noastre de interceptare a semnalelor sunt legate de securitatea naţională şi afacerile externe şi nu este nici un secret că multe ţări au avioane care fac acelaşi lucru în spaţiul aerian internaţional", a adăugat Bölenius.

Deşi avionul rus pare să fi zburat la numai câţiva metri de cel suedez, Forţele armate şi FRA nu consideră că proximitatea reprezintă o "ameninţare acută privind un pericol iminent", a precizat ea.

Această dezvăluire intervine după ce în septembrie au apărut informaţii conform cărora două avioane ruse de luptă de tip SU24 au fost detectate în spaţiul aerian suedez, la sud de Oland. Avioanele au pătruns pe o distanţă de un kilometru în teritoriul Suediei, timp de 30 de secunde.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici