Un candidat de culoare s-a clasat pe locul al treilea în alegerile municipale din Rusia

Un candidat de origine africană, originar din Guineea Bissau şi supranumit "Obama rus", s-a declarat, luni, "plăcut surprins şi încurajat" de locul al treilea pe care l-a ocupat, duminică, obţinând circa 5 la sută dintre voturi la un scrutin local în sudul Rusiei.

29 afișări
Imaginea articolului Un candidat de culoare s-a clasat pe locul al treilea în alegerile municipale din Rusia

Un candidat de culoare s-a clasat pe locul al treilea în alegerile municipale din Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Joaquim Crima, primul imigrant de culoare devenit candidat în cadrul unor alegeri în Rusia, unde rasismul este foarte răspândit după destrămarea Uniunii Sovietice la sfârşitul lui 1991, a obţinut 4,75 la sută dintre voturi, a anunţat o purtătoare de cuvânt a comisiei electorale din regiunea Volgograd.

El se afla în cursa pentru conducerea districtului Sredniaia Ahtuba, o mică localitate situată pe fluviul Volga (sud-vest).

Candidatul partidului aflat la putere, Rusia Unită, Serghei Tihonov, s-a clasat pe primul loc, cu 47 la sută dintre voturi, chiar în faţa actualului şef al districtului, Vladimir Romanov, care a acumulat 30,7 la sută.

"Mă aşteptam să obţin cam 1 la sută şi am ajuns pe locul al treilea", a precizat Crima, originar din Guineea-Bissau, în prezent deţinător al cetăţeniei ruse, care a declarat că, "practic, nu a făcut o campanie electorală serioasă".

"Vreau să particip din nou la alegerile următoare", a precizat el, adăugând că "participarea candidaţilor de culoare reprezintă o etapă considerabilă pentru întreaga Rusie".

Un alt candidat cu origini africane, Filipp Kondratiev, în vârstă de 34 de ani, rezultat din mariajul unei rusoaice cu un diplomat din Ghana, a vizat aceeaşi funcţie la conducerea districtului Sredniaia Ahtuba (circa 55.000 de locuitori).

Rezultatul obţinute de acesta este de 1,03 la sută, potrivit comisiei electorale.

Echipa lui Crima a acuzat autorităţile locale că au sprijinit această a doua candidatură cu scopul de a diviza electoratul şi a facilita în acest fel realegerea şefului districtului în exerciţiu.

Candidatura lui Joachim Crima, în vârstă de 37 de ani, care locuieşte de 12 ani alături de soţia sa de origine rusă în Sredniaia Ahtuba, a atras atenţia presei din Rusia şi din străinătate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici