Un consilier al lui Obama solicită Libiei să acţioneze în cazul atacului de la Benghazi

Un apropiat consilier al preşedintelui american Barack Obama a cerut miercuri autorităţilor libiene să coopereze mai bine cu Statele Unite în vederea pedepsirii atacatorilor consulatului de la Benghazi (est), la aproape o lună de la atacul în care au murit patru americani.

154 afișări
Imaginea articolului Un consilier al lui Obama solicită Libiei să acţioneze în cazul atacului de la Benghazi

Un consilier al lui Obama solicită Libiei să acţioneze în cazul atacului de la Benghazi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

John Brennan, principalul consilier al lui Obama pentru antiterorism s-a întâlnit miercuri la Tripoli cu Mohamed al-Megaryef, preşedinte al Consiliului general naţional (CGN), cea mai înaltă autoritate politică a ţării, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate naţională, Tommy Vietor.

Cei doi responsabili "au discutat despre ancheta care se desfăşoară în cazul atacului de la Benghazi şi despre măsurile suplimentare pe care Libia le-ar putea lua pentru a asista mai bine Statele Unite cu scopul de aduce vinovaţii în faţa justiţiei", a precizat Vietor.

Conform aceleiaşi surse, "Brennan a încurajat responsabilii libieni să acţioneze rapid pentru a îşi rafina politicile şi a spori capacităţile statului în materie de securitate şi a solicitat Libiei să profite rapid de ofertele de asistenţă specifică venite din Statele Unite şi din partea altor parteneri internaţionali".

Prezenţa la Tripoli a lui Brennan a fost anterior anunţată de surse libiene. Pe lângă Megaryef. colaboratorul preşedintelui Obama trebuie să se întâlnească cu responsabili ai ministerelor libiene de Afaceri Externe şi Interne.

Această vizită intervine la aproape o lună de la atacul împotriva consulatului american de la Benghazi care s-a soldat cu moartea ambasadorului Statelor Unite Chris Stevens şi a altor trei americani la 11 septembrie.

Aceasta coincide şi cu audierea a patru responsabili în faţa celei mai înalte comisii de anchetă din Congres condusă de majoritatea republicană din Camera Reprezentanţilor, care denunţă eşecurile în materie de securitate şi informaţii în acest caz.

Tripoli, la fel ca şi administraţia Obama, a dat mai multe variante cu privire la circumstanţele şi motivaţiile autorilor presupuşi ai atacului asupra consulatului, pus iniţial pe seama bărbaţilor înarmaţi care protestau faţă de filmul antiislam.

Miercuri, un responsabil american a declarat că măsurile de securitate erau "reduse" înainte de atacul de la Benghazi.

În plină campanie prezidenţială, tabăra candidatului republican la Casa Albă Mitt Romney o atacă zilnic pe cea a lui Obama, reproşându-i că recunoscut târziu că este vorba de un "atentat terorist" în care a fost implicată Al Qaida.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici