Un dezastru nuclear în Mare Britanie, evitat de un angajat

Decizia unui angajat de a folosi spălătoria centralei nucleare din Marea Britanie unde acesta lucra a dus la evitarea unui dezastru nuclear în ianuarie 2007, el observând atunci o scurgere la un rezervor de răcire, se arată într-un raport de securitate, citat de Daily Mail, în ediţia electronică.

20 afișări
Imaginea articolului Un dezastru nuclear în Mare Britanie, evitat de un angajat

Un dezastru nuclear în Mare Britanie, evitat de un angajat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Până când a dat alarma, peste 180.000 de litri de fluid radioactiv s-au scurs printr-o crăpătură produsă într-o ţeavă, o parte din această cantitate ajungând în Marea Nordului.

Deşi nivelul apei în rezervor scăzuse cu peste 30 de centimetri, nici unul dintre sistemele sofisticate de alarmă de la centrala nucleară de pe coasta Suffolk nu a detectat-o. Următoarea verificare programată urma să aibă loc în zece ore, până atunci nivelul putând să scadă destul de mult pentru a provoca o supraîncălzire sau chiar un incendiu, ce ar fi dus la răspândirea unei cantităţi de material radioactiv de-a lungul întregului ţărm, punând în pericol sute de vieţi omeneşti.

Incidentul a avut loc la 7 ianuarie 2007, la câteva zile după ce centrala fusese închisă pentru a fi desfiinţată.

Raportul subliniază că a existat un răspuns rapid la nivelul conducerii: "Singura acţiune bună observată a fost aceea că atunci când angajatul a dat alarma, operatorii au părut să reacţioneze foarte bine şi să evite transformarea unui eveniment semnificativ într-un eveniment foarte grav, extins în afara centralei".

Potrivit raportului, scurgerea a avut un efect minor asupra mediului, reprezentând o fracţiune din limita anuală de deversare a centralei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici