Un elev de 16 ani a fost arestat în Turcia pentru "insultă la adresa preşedintelui" Erdogan. Elevul a fost eliberat

Un licean în vârstă de 16 ani a fost arestat şi inculpat la Konya, un oraş din centrul Turciei, pentru "insultă la adresa preşedintelui" islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan, relatează presa turcă, citată de AFP.

221 afișări
Imaginea articolului Un elev de 16 ani a fost arestat în Turcia pentru "insultă la adresa preşedintelui" Erdogan. Elevul a fost eliberat

Recep Tayip Erdogan (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

UPDATE 14:45 - Elevul de 16 ani arestat pentru insultarea preşedintelui turc a fost eliberat

Elevul de 16 ani inculpat şi încarcerat miercuri la Konya, în centrul Turciei, pentru "insultă la adresa preşedintelui" Recep Tayyip Erdogan, a fost eliberat vineri în urma unei plângeri depuse de avocaţii săi, relatează AFP.

Arestarea sa, o premieră pentru aceste motive în cazul unui minor, a generat critici pe reţelele de socializare, dar şi din partea opoziţiei, care a denunţat deriva regimului islamo-conservator.

Băiatul, Mehmet Emin Altunses, s-a întâlnit cu părinţii săi şi cu numeroşii jurnalişti care îl aşteptau în faţa închisorii din acest oraş, un bastion islamist, a precizat postul de ştiri CNN-Turk.

"Nu se pune problema să dăm înapoi, vom continua pe această cale", a declarat el la ieşirea din închisoare.

Avocaţii săi au depus miercuri o plângere la tribunalul care l-a inculpat, cerând să poată compărea în stare de libertate în cadrul unui eventual proces.

Minorul, membru al unei mişcări de stânga, este acuzat de justiţie că l-a insultat pe liderul turc miercuri, în cursul unei ceremonii în memoria unui învăţător laic ucis de islamişti în 1930, precizează postul de ştiri CNN-Turk.

Într-un discurs pronunţat cu această ocazie, tânărul l-a criticat pe Erdogan şi regimul său, acuzându-l de corupţie, menţionează ziarul Hurriyet.

Arestat în cursul serii de poliţie şi prezentat unui judecător, minorul a fost inculpat şi încarcerat. El riscă o pedeapsă maximă de patru ani de închisoare.

Guvernul turc, condus din 2003 până în august 2014 de Erdogan, devenit ulterior preşedinte, a fost vizat în vara lui 2013 de o mişcare de contestare populară inedită, pentru "derivă autoritară" şi islamistă.

Puterea a fost vizată în iarna lui 2013-2014 de un amplu scandal de corupţie, care a fost ulterior clasat de justiţie.

Erdogan îl acuză pe imamul aflat în exil Fetullah Gulen, fostul său aliat devenit inamicul numărul unu, că a orchestrat acest scandal pentru a-l înlătura de la putere.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici