Un expert avertizează că 60% din populaţia globală ar putea fi infectată cu noul coronavirus. „Scânteia care va porni un incendiu”

  • Un epidemiolog de top din Hong Kong a avertizat că epidemia de coronavirus ar putea afecta două treimi din populaţia global, dacă răspândirea virusului nu va fi controlată cât mai curând
  • Chiar dacă rata generală a deceselor este de 1%, bilanţul morţilor va fi totuţi extrem de ridicat
  • Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că noul coronavirus ar putea fi „scânteia care va porni un incendiu”
18245 afișări
Imaginea articolului Un expert avertizează că 60% din populaţia globală ar putea fi infectată cu noul coronavirus. „Scânteia care va porni un incendiu”

Sursa FOTO: Profimedia

Avertizarea epidemiologului vine ca reacţie la afirmaţia recentă a şefului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), acesta că cele mai noi cazuri de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, care nu au vizitat niciodată China, ar putea fi doar „vârful iceberg-ului”. 

Profesorul Gabriel Leung, directorul Sănătăţii Publice de la Universitatea din Hong Kong, spune că principalul obiectiv este determinarea „dimensiunilor exacte” ale iceberg-ului. Majoritatea experiţilor consideră că fiecare persoană infectată ar putea transmite virusul la încă 2.5 persoane. Astfel, „rata de atac” a virusului se situează între 60 şi 80%.

„60% din populaţia globală reprezintă un număr extrem de mare”, a declarat Leung pentru The Guardian, la Londra, înainte să participe la o întrunire a experţilor la sediul OMS de la Geneva. 

Chiar dacă rata generală a fatalităţilor este foarte scăzută, anume 1%, bilanţul deceselor ar fi în continuare foarte ridicat. 

Leung va argumenta la întâlnirea experţilor de la OMS faptul că principala problemă este stabilirea nivelului epidemiei la nivel global, a doua prioritate fiind aflarea dacă măsurile implementate de către autorităţile chineze, pentru a controla răspândirea virusului, au funcţionat. Dacă acestea au avut succes, alte ţări ar trebui să ia în calcul implementarea lor. 

Profesorul, unul dintre experţii mondiali în epidemia de coronavirus, care a avut un rol major şi în epidemia SARS din 2002-2003, lucrează îndeaproape cu alţi cercetători de la Imperial College London şi Universitatea Oxford. 

Noul coronavirus, „scânteia care va porni un incendiu”

Răspândirea noului coronavirus în afara Chinei ar putea fi „scânteia care va porni un incendiu”, consideră experţii Organiţiei Mondiale a Sănătăţii. Până acum, au fost confirmate 319 cazuri de coronavirus în alte 24 de ţări. Până acum au fost confirmate 42.000 de cazuri în China şi 319 de cazuri în alte 24 de ţări.

O echipă de experţi OMS a ajuns deja în China pentru a investiga epidemia.

Luna trecută, OMS a declarat stare de urgenţă din cauza răspândirii virusului în afara Chinei.

Marţi, autorităţile chineze au anunţat că la nivelul Chinei continentale au fost înregistrate până în prezent 1.011 cazuri de decese provocate de epidemia de coronavirus, ceea ce înseamnă că numărul total al deceselor la nivel mondial se ridică acum la 1.013. Potrivit Autorităţii de Sănătate Publică din provincia Hubei, cea mai afectată de epidemie, au fost înregistrate 103 decese în această regiune în cursul zilei de luni.

De asemenea, numărul de cazuri de infecţie în regiune a ajuns la 31.728. Dintre acestea, 1.298 de persoane se află în stare critică. Pe de altă parte, peste 2.000 de pacienţi au fost vindecaţi şi externaţi.

La nivel mondial, numărul total al îmbolnăvirilor depăşeşte 42.500, majoritatea acestor cazuri înregistrându-se în China continentală.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici