Un fost militar a recunoscut că l-a ucis pe jurnalistul slovac Jan Kuciak

Un fost militar a recunoscut luni în instanţă că l-a ucis pe jurnalistul slovac de investigaţii Jan Kuciak în 2018, crimă care a dus la o serie de proteste de amploare, urmate de demisia premierului de la acea vreme, Robert Fico, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.

2114 afișări
Imaginea articolului Un fost militar a recunoscut că l-a ucis pe jurnalistul slovac Jan Kuciak

Sursa foto: Hepta

Miroslav Marcek a declarat în faţa judecătorilor că l-a ucis pe Kuciak, dar şi pe iubita acestuia, Martina Kusnirova în februarie 2018 şi a adăugat că ar fi fost plătit pentru aceasta.

Cinci persoane, printre care şi un important om de afaceri au fost puşi sub acuzare în dosarul morţii celor doi, iar în urma anchetei s-a stabilit că acuzaţii au avut legături cu oficiali din domeniul securităţii şi politicieni.

Patru suspecţi au fost audiaţi luni în acest dosar, printre care şi un văr al lui Marcek, Tomas Szabo, despre care Marcek a declarat că i-ar fi propus asasinarea jurnalistului. Totodată, Marcek a declarat că vărul său fusese la rândul său contactat de mai mulţi dintre acuzaţii din dosar.

Fostul militar a adăugat că planul iniţial a fost acela de a-l răpi şi apoi ucide pe Kuciak, însă a renunţat la această idee întrucât ar fi fost prea complicată pentru a fi pusă în aplicare.

Acesta a descris modul în care i-a ucis pe cei doi şi a declarat că a stat ascuns în apropierea locuinţei celor doi până când aceştia au ajuns la domiciliu. El a adăugat că a decis să îl ucidă pe Kuciak în momentul în care iubita acestuia a mers la toaletă. Marcek a recunoscut în faţa instanţei că l-a împuşcat în piept pe jurnalist.

Totodată, el a mai declarat că a ucis-o pe Kusnirova pentru ca aceasta să nu îl poată denunţa. „El (Kuciak, n. red.) a căzut pe spate şi s-a ţinut cu mâna de o uşă, iar ea a venit. Nu era posibil să plec şi atât”, a spus fostul militar. El a adăugat că regretă fapta şi că a decis să recunoască această crimă după ce i-a văzut pe membrii familiilor celor doi la televizor.

Printre suspecţii audiaţi luni în instanţă se numără şi omul de afaceri Marian Kocner, care a fost vizat de Kuciak într-un reportaj privind corupţia şi care este acuzat că ar fi ordonat asasinarea jurnalistului. Acesta neagă acuzaţiile procurorilor.

La 25 februarie 2018, Jan Kuciak, în vârstă de 27 de ani, şi prietena lui, Martina Kusnirova, au fost descoperiţi morţi în locuinţa lor din oraşul Velka Maca, după ce poliţia a fost alertată de o rudă a victimelor. Jurnalistul a fost împuşcat în piept, iar femeia a fost împuşcată în cap.

Înainte de a muri, Kuciak era pe punctul de a publica o investigaţie care arăta legături între mafia italiană şi politicieni corupţi din Slovacia. Mai exact, ar fi vorba despre plăţi frauduloase cu fonduri europene, în cadrul unui sistem pus la punct de către cetăţeni slovaci şi italieni care au legături cu gruparea de crimă organizată Ndrangheta.

Asasinarea acestuia a provocat proteste la care au participat zeci de mii de slovaci şi a dus la demisia premierului Robert Fico.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici