Un fost şef al AIG cere SUA daune de 25 miliarde dolari pentru naţionalizarea grupului, în 2008

O companie condusă de fostul director general al American International Group (AIG) Maurice "Hank" Greenberg a dat în judecată Statele Unite pentru daune de cel puţin 25 miliarde de dolari, susţinând că naţionalizarea grupului de asigurări în 2008 a fost neconstituţională.

152 afișări
Imaginea articolului Un fost şef al AIG cere SUA daune de 25 miliarde dolari pentru naţionalizarea grupului, în 2008

Un fost şef al AIG cere SUA daune de 25 miliarde dolari pentru naţionalizarea grupului, în 2008 (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Procesul, deschis luni la un tribunal din Washington, cere daune pentru compania Starr International, condusă de Greenberg, dar şi pentru alţi acţionari.

Preluarea a aproape 80% din acţiunile AIG de către statul american în schimbul salvării grupului de la colaps încalcă Al Cincilea Amendament, care interzice preluarea proprietăţii private de către stat fără compensaţii corecte, conform iniţiatorilor procesului.

Trezoreria SUA nu a răspuns imediat la o solicitare Reuters de a comenta, iar un purtător de cuvânt al AIG a refuzat să vorbească despre acest subiect.

Greenberg a demisionat în 2005 de la conducerea AIG, după 30 de ani de activitate, şi a fost implicat ulterior în mai multe litigii cu grupul.

Statul american a fost salvat de la faliment în timpul crizei financiare prin ajutoare de peste 180 de miliarde de dolari primite de la mai multe instituţii ale statului, inclusiv Trezoreria SUA.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici